StoryEditor

Ceny ojazdených áut na Slovensku rastú. Najviac si priplatíme za rodinné SUV či MPV

22.06.2020, 15:30
Autor:
rperpe
Kúpe ojazdeného auta prial núdzový stav, kedy boli ceny podstatne nižšie. Dnes už stúpajú a to rapídne v súvislosti s veľkými rodinnými typmi karosérie.

Pandémia koronavírusu sa výrazne premietla nielen do predajov nových automobilov, ale taktiež do cien jazdených automobilov na Slovensku. Priemerná cena ojazdených vozidiel tento mesiac narástla na viac než 9000 eur.

Vzhľadom k obmedzenému množstvu áut na trhu a výpadkom vo výrobe nových automobilov bude pritom cena podľa odborníkov aj naďalej rásť. Zaujímavosťou je, že Slováci si mohli najvýhodnejšie zaobstarať jazdený automobil v dobe núdzového stavu, kedy sa dal podľa analýzy dát spoločnosti AAA Auto kúpiť v priemere za 8 160 eur.

Množstvo ľudí sa pre kúpu aj rozhodlo práve v čase krízy, kedy bola individuálna doprava bezpečnejším variantom, než napríklad cestovanie vlakom, autobusom alebo MHD. 

„Ešte pred príchodom pandémie sa plnili predikcie ekonómov ohľadom zdražovania automobilov. Núdzový stav tento trend na chvíľu pozastavil. Zatiaľ, čo si vo februári zákazníci u nás kupovali autá v priemere za 8 610 eur, v dobe núdzového stavu sme museli my aj ďalší predajcovia výrazne znížiť ceny automobilov, aby sme ustáli obdobie nižšieho záujmu o vozidlá,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, prevádzkovateľa medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO.

„Priemerná cena sa tak dostala až na 8 160 eur. Vzhľadom k nedostatku automobilov na trhu spôsobeným výpadkami vo výrobe došlo opäť veľmi rýchlo k navýšeniu ceny, a to aktuálne v priemere na 9 013 eur. Na celom trhu budú ceny aj naďalej rásť,“ doplnila Topolová.

AAA AUTO

Počas uzatvorenia predajní ojazdených áut sa teda na Slovensku dalo vozidlo kúpiť v priemere o takmer 900 eur lacnejšie ako dnes, podobne však rastú ceny aj v ďalších európskych krajinách.

​Aj napriek tomuto navýšeniu cien sú ojazdené automobily v súčasnosti prakticky najdostupnejšími vozidlami, ktoré sú ihneď k odberu. Nové vozidlá sú ešte menej dostupné a čakacie doby sa u mnohých výrobcov v momentálnej situácii ešte predĺžili.

„Aj keď sú Slováci stále opatrní, rastie záujem o nákup ojazdených automobilov, pretože mnohí si uvedomujú, že výber vozidla bude obmedzenejší a menej výhodný,“ uviedla Topolová. Aj napriek dočasnému útlmu spôsobenému pandémiou koronavírusu rastie záujem o financovanie na splátky, ktoré je stále pre väčšinu z nás možné zaobstarať za veľmi priaznivých podmienok.

​Najvyšším tempom rastú ceny nielen veľkých automobilov typu MPV alebo Off-roadov, ale aj tiež populárnych športovo-úžitkových vozidiel, ktoré sú pre rodinné cestovanie po Slovensku najvhodnejšie. U týchto karosérií vzrástla cena od apríla až o závratných 80 percent.

Naopak pri mnohých obľúbených modeloch cena na prvý pohľad tak významne nestúpla. Dôvodom je v tomto prípade absolútny nedostatok ich mladších verzií. 

„Napríklad dlhodobo najpredávanejšia Škoda Octavia vyjde len o osem percent drahšie než v marci alebo v apríli. Rozdiel v cene nie je však spôsobený nižším dopytom, ale razantným úbytkom mladších a menej ojazdených verzií týchto automobilov na trhu,“ uzatvára Topolová.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 00:25