StoryEditor

Plánujete kúpu ojazdeného auta? S týmto systémom odhalíte, či nebolo búrané

30.04.2020, 11:33
Autor:
rperpe
Pri kúpe ojazdeného auta by mala byť dôkladná kontrola neodmysliteľnou súčasťou celého procesu. Môžete na to v opačnom prípade nepekne doplatiť.

Kúpa vozidla je vždy veľkým krokom, či už ide o úplne nové alebo ojazdené modely. Investícia, ktorá vám má zaistiť mobilitu, sa však môže razom jednoducho obrátiť na pohromu. Práve predaj jazdených áut patrí do rizikovej skupiny, kde sa môžete pri neopatrnej kúpe poriadne oklamať.

Podvodné manipulácie s ojazdenými vozidlami sú totiž stále prudko narastajúcim javom. Nakoľko sa výnosnejšie predá mladší a nehavarovaný automobil, dochádza k falšovaniu jeho roku výroby, k zatajeniu opráv po havárii, alebo k stáčaniu najazdených kilometrov, na ktoré Slováci tak upriamene smerujú svoju pozornosť.

Pri kontrole stavu kupovaného auta nezabudnite aj na tieto veci:

​Pri vyberaní vozidla by sme teda mali dávať pozor na celý rad dôležitých parametrov, ale taktiež vizuálny a technický stav auta. Najlepšie urobíte, ak si so sebou zoberiete dôveryhodného a skúseného mechanika, alebo preveríte kvalitu auta v nezávislom servise. Nástrah je však viac.

Medzi veľmi časté podvody pri kúpe ojazdeného auta patrí zatajenie, že vozidlo je predmetom exekúcie, neukončeného leasingu, alebo nesplateného úveru predchádzajúcim majiteľom. Pri kúpe takéhoto vozidla, problémy nenechajú na seba dlho čakať. Tí, ktorí majú záujem o kúpu jazdenky, získajú všetky dôležité informácie cez šikovný systém RPZV, inými slovami Register prevádzkových záznamov vozidiel.

Ide o vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii vozidiel v SR. Do registra sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota odometra vozidla v rôznych životných situáciách počas prevádzky vozidla až do jeho vyradenia z evidencie a iné informácie o týchto životných situáciách. Informácie do Registra prevádzkových záznamov vozidiel, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, zasiela viac ako 2 200 štátnych aj súkromných subjektov.

Povinnosť prispievať tohto registra sa v súčasnosti vzťahuje na technické služby TK, EK a KO, MDV SR a Policajný zbor, výrobcov a zástupcov výrobcov, servisy, autobazáre, dražobné spoločnosti. Prispievať do registra sú povinné aj poisťovne a leasingové spoločnosti, požičovne motorových vozidiel, a znalci v oblasti dopravy.

Doteraz mala verejnosť možnosť overiť si informácie skrz ODO-Pass, ktorý zobrazuje históriu najazdených kilometrov a Prílohu k ODO-Passu, v rámci ktorej sú dostupné údaje o exekučnej blokácii, leasingu, záložnom práve, o tom či vozidlo nie je v pátraní, o krajine pôvodu, kontrole originality alebo o platnosti technickej a emisnej kontroly.

​​Ďalej však takýto dokument zahŕňa informácie o výbave vozidla, povinnom zmluvnom poistení a v neposlednom rade aj novo dostupnú informáciu o poškodení vozidla v dôsledku dopravnej nehody, alebo škodovej udalosti. Pokiaľ v Prílohe k ODO-Passu, ktorá obsahuje aktuálne údaje ku každému registrovanému vozidlu v slovenskej evidencii, spotrebiteľ nájde informáciu o poškodení vozidla, môže si na následne vygenerovať novinku, ktorou je detailný Výpis o poškodeniach vozidla.

Jeho vygenerovanie je podmienené existenciou platného ODO-Passu a Prílohy k ODO-Passu. Vo Výpise o poškodeniach vozidla nájde potom záujemca informácie, v ktorej krajine sa stala prípadná škodová udalosť na vozidle, dátum tejto dopravnej nehody, celkovú kalkuláciu opravy, rozsah poškodenia jednotlivých častí vozidla, ako aj zoznam poškodených dielov. Pri prehliadke auta sa tak viete lepšie zamerať a skontrolovať kvalitu opravy a v čas od kúpy auta odstúpiť.

Kým ODO-Pass získajú majitelia či prevádzkovatelia vozidla priamo u vyše 900 poskytovateľov, Prílohu k ODO-Passu a Výpis o poškodeniach vozidla je možné vygenerovať aj online. Potrebujú k tomu od prevádzkovateľa/majiteľa vozidla rovnaké údaje, ako aj na overenie ODO-Passu a teda číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 17:30