Je to úplný základ pre dosiahnutie správnych funkcií bezpečnostného pásu, ale tiež pre pohodlnú jazdu. Ešte pred vyštartovaním je potrebné nastaviť si vzdialenosť sedadla od pedálov, pričom by mala byť taká, aby pri zošliapnutí pedálov ostali nohy pokrčené v kolenách. Výškové nastavenie si upravte tak, aby ste mali dobrý výhľad a zároveň medzi hlavou a stropom miesto veľké minimálne ako zovretá päsť. Netreba zanedbávať ani výšku pásu, poriadne ho dotiahnuť a tiež správne nastaviť výšku hlavovej opierky. Tá nemá slúžiť na oddych, ale pre bezpečnosť pri dopravnej nehode. Ako informuje Škoda, volant sa drží v polohe "trištvrte na tri" a to s pokrčenými lakťami. Vďaka tomu bude mať vodič najlepšie podmienky pre vykonanie vyhýbacích manévrov.HN/Radoslav Petrík (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Hit alebo prepadák? Odborník hodnotí moderné bezpečnostné systémy ​​dnešných áut

16.03.2020, 13:08
Výber systémov, ktoré sa dostávajú do veľkého množstva aktuálne predávaných vozidiel, alebo v nich už nejaký čas sú. Patria medzi užitočné?

Výrobcovia automobilov medzi sebou súťažia o riešenia, ktoré majú vodičom uľahčiť život, zvýšiť bezpečnosť pri riadení a podporiť ich ku kúpe automobilov danej značky.

Stále viac populárnych modelov je vybavených systémami, ktoré boli kedysi k dispozícii len ako bonusové, nachádzali sa v luxusných vozidlách a bežní vodiči o nich mohli nanajvýš tak snívať. Boli jednoducho určené len "vyšším vrstvám" a ich špičkovým automobilom.

Dnes je však situácia iná a mnohé z kedysi "nedosiahnuteľných" systémov sa dostávajú aj do v podstate najzákladnejších prevedení vozidiel. Špecialisti najväčšej dielenskej siete ProfiAuto Service preskúmali niekoľko obľúbených riešení používaných v moderných automobiloch a zhodnotili ich reálnu užitočnosť.

Systém ESP

ESP (Electronic Stability Program) je elektronický stabilizačný systém, ktorého hlavnou úlohou je udržiavať správnu dráhu vozidla počas rýchleho únikového manévru. V praxi to teda znamená, že ak senzory detekujú okamih, kedy sa vozidlo pohybuje, systém sám brzdí jedno alebo viacero kolies, aby udržal správnu trajektóriu auta a zvýšil tak bezpečnosť napríklad pri núdzových manévroch.

Okrem toho môže tento systém na základe údajov zo senzorov ESP pri manévrovaní dokonca i znížiť výkon motora. Toto riešenie využívajú okrem iných aj systémy ABS a ASR, ale tiež majú svoje senzory pre odstredivé sily, otáčanie vozidla okolo svojej osi a pre správny uhol riadenia.

„ESP je jedným z najdôležitejších bezpečnostný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:36