StoryEditor

Zanedbávate v zime umývanie auta? Robíte veľkú chybu, ktorá sa nevypláca

23.01.2020, 13:30
Autor:
rperpe
Čisté umyté auto nie je len peknou vizitkou vodiča, ale taktiež tým prispievate k jeho životnosti.

Patríte k vodičom, ktorí majú svoje vozidlo naleštené aj počas zimných mesiacov, alebo si naopak nechávate načas a auto vyčistíte až s príchodom teplejšieho počasia? Rozhodnutie je na vás, no je dôležité vedieť, že starostlivosť o automobil by sme nemali zanedbávať ani mimo letnej sezóny - najmä teda v zime.

Pýtate sa prečo? Platí, že chorobám je ľahšie predchádzať, než ich vyliečiť - no a v prípade áut je to rovnaké. V zimnom období je hlavným dôvodom soľ používaná na zasnežené a zamrznuté cesty cestármi.

​Veľké množstvo soli síce pomáha vodičom, no zároveň sa podpisuje na kovových častiach karosérií a to nie v práve peknom svetle.

Čiastočky soli totiž v čo len malých škrabancoch urýchľujú proces okysličovania a výsledkom je po čase korózia, ktorá prispieva k znehodnocovaniu auta a môže byť i nebezpečná. Postupom času oslabuje spoje a dokáže vám najmä do podlahy vozidla urobiť veľké diery. Často postihne aj časti výfuku a podbehov.

Správny prístup je kľúčový

Okrem toho, že by sme nemali nechávať auto v zimnom období dlho znečistené, treba dbať aj na správny návod umývania auta. Určite odporúčame používať najmä bezkontaktné umývacie linky alebo vziať umývanie doslova do vlastných rúk.

Automatické linky sú síce najrýchlejším dostupným riešením (najmä na podvozok majú skvelé a účinné programy), no počas zimy sa na aute zachytávajú čiastočky soli, kamienky a hrubá špina, ktorú úvodné opláchnutie vodou nedokáže dostatočne odstrániť. Spolu s kefami potom kamienky obrusujú lak auta a vytvárajú nepekné škrabance.

Bezkontaktné linky, ktorých každým rokom pribúda a sú už v takmer každom meste, sú pritom jednoduché na ovládanie a môžete umývať presne tie miesta, ktoré chcete. Zvládne to každý a to i napríklad v obleku.

TASR/Jaroslav Novák

​Aj v tomto prípade však odporúčame na úvod auto poriadne umyť vysokým tlakom, aby sa z karosérie odstránila hrubá špina. Na auto potom nastriekajte aktívnu penu a kefou jednotlivé časti jemne umyte. Ubezpečte sa, že je kefa čistá, prípadne namiesto nej použite vlastnú umývaciu rukavicu.

Najlepšie je, ak tento proces budeme praktikovať aspoň raz do týždňa. Pochopiteľne, vo veľkých mrazoch je dôležité auto dôkladne poutierať, aby ste ráno neboli prekvapení z primrznutých dverí k tesneniu. Rovnako je potrebné brať do úvahy, že teplotné šoky laku i sklu neprospievajú a tak voľte pri umývaní len mierne teplejšiu vodu.

Starostlivosť o lak

Po umývaní odporúčame siahnuť aspoň po voskovaní priamo v programoch bezkontaktnej linky, keďže aktívna pena ponechá lak vozidla takmer úplne bez ochrany. 

​Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť aj problémom s hrdzavením a uľahčiť si zároveň umývanie auta, je profesionálne aplikovanie vosku odborníkom ešte pred začiatkom zimy. Pre majiteľov luxusných áut je tu i možnosť zvoliť drahšiu keramickú ochranu, ktorá karosériu vozidla odolne zakonzervuje.

Po zime je potom vhodné auto dôkladne vyčistiť zvonku i zvnútra, ideálne ručne. Vozidlo môžete zveriť do rúk odborníkov, alebo si môžete nakúpiť množstvo dostupných čistiacich produktov a postarať sa o údržbu svojpomocne. Dajte si záležať na kritických miestach ako kolesá, podvozok, podbehy kolies či prahy.

Veľa majiteľov zabúda na motorový priestor, no aj ten si zaslúži príkladnú starostlivosť. Z času na čas teda venujte chvíľu aj týmto zákutiam.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:02