StoryEditor

Máte po silvestrovských oslavách auto poškodené od pyrotechniky? Poradíme, čo robiť

01.01.2020, 06:05
Najdôležitejšia je "prevencia" v podobe bezpečného odparkovania auta a v prípade poškodenia potom dôkladná dokumentácia. Základom je však havarijné poistenie.

Nový rok a oslava jeho príchodu sa neoddeliteľne spája s bujarými oslavami, pyrotechnikou a neriadenou zábavou v uliciach. Hoci mnohí majitelia domácich zvierat sú často odporcami takýchto hlučných "vybuchujúcich" osláv, problém to môže predstavovať aj pre vodičov a ich štvorkolesových spoločníkov.

Často totiž zasiahnu neopatrným a bezohľadným vyhadzovaním petárd či inej pyrotechniky obyvatelia panelákov autá stojace na parkovisku hneď pod oknami. Základnou a najjednoduchšou radou teda je odstaviť vozidlo v uzavretej garáži či odparkovať ho na bezpečnom mieste mimo dosahu pyrotechniky.

Ak niekto či už petardami, ohňostrojom, prípadne vandalizmom zničil alebo poškodil vaše vozidlo, ide o poistnú udalosť, na ktorú sa vo väčšine prípadov vzťahuje krytie z uzatvoreného havarijného poistenia. A to aj bez ohľadu na to, či ste vinníka identifikovali, alebo nie. Treba však počítať s tým, že je nutná spolupráca zo strany vodiča.

Privolanie polície je často nevyhnutné

Ak je škoda zjavne dôsledkom úmyselného konania cudzej osoby, jedná sa o vandalizmus a vtedy je potrebné privolať tiež políciu. Jej privolaním budete mať istotu, že poistná udalosť bude dôkladne zdokumentovaná pre následné posudzovanie poisťovňou. V každom prípade je však nutné vykonať písomné a fotografické zdokumentovanie - napríklad ak je poškodená karoséria, sklo, pneumatiky a podobne.

Ak sa na zdokumentovanie poistnej udalosti vykašlete, poisťovne potom často odmietnu poskytnúť poistné plnenie. Privolanie polície pre zdokumentovanie je nevyhnutné aj v prípade škody spôsobenej snehom zo strechy budovy, ľadom, cencúľmi a podobne - keď vy nepoznáte vlastníka budovy, respektíve ste s ním nemali možnosť spísať škodovú udalosť z jeho poistenia.

​Ak trváte na tom, aby spoluúčasť platil vlastník budovy, je okrem privolania polície vhodné zabezpečiť si aj svedkov, ktorí dosvedčia, že vaše vozidlo sa nachádzalo v momente škody na konkrétnom mieste a pri konkrétnej budove. Nevyhnete sa ani dlhým a zložitým vybavovačkám.

Spoluúčasti sa zrejme nevyhnete

Samozrejme, ak už aj máte uzatvorené havarijné poistenie, riešenie takejto škodovej udalosti sa obvykle nezaobíde bez vašej spoluúčasti. Jej výška sa odvíja od dohody v poistnej zmluve. Čím je vyššia cena poistky, tým je spoluúčasť nižšia, až dokonca nulová.

Tasr/AP (ilustračná snímka)

​Nielen pred silvestrovskou nocou, ale počas celého roka by ste mali dbať na riadne zabezpečenie vozidla a pokiaľ je možnosť, tak zvoliť si tiež okrem bežného i havarijné poistenie. V prípade potreby tak bude znášanie nepríjemných následkov podstatne menej náročné.

Ak je to možné, odparkujte vozidlo na pokojnejšie miesto, kde nehrozí jeho poškodenie - ak už ku škodovej udalosti dôjde, nezabudnite všetko dôkladne zdokumentovať. Práve nedostatočné "dôkazy" sú najčastejšie dôvodom krátenia poistného plnenia zo strany poisťovní. 

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 10:49