Priemerný rok výroby 2014 a predajná cena bola 9 064 eur.netcarshow (ilustračná snímka)
StoryEditor

Keď sa z kúpy auta stane nočná mora. Na toto si dajte pozor, aby ste neprišli o peniaze

24.12.2019, 10:49
Autor:
rperpe
Okrem kontroly karosérie, podvozka, motora či interiéru by ste sa mali zamerať aj na históriu vozidla. V opačnom prípade môžete byť neskôr nemilo prekvapení.

Prichádzajúce Vianoce sú okrem skvelého jedla, trhov a vysvietených stromčekov v domácnostiach charakteristické aj štedrosťou. Práve v tento čas ochotnejšie minieme aj väčšiu sumu peňazí a medzi tieto investície nepochybne patrí aj kúpa automobilu, ktorý dokáže rodine výrazne pomôcť v každodennom živote.

Na druhú stranu môže pri nesprávnom výbere spôsobiť nemalé problémy. Mnohé rodiny, bohužiaľ, nemajú dostatočný rozpočet na kúpu nového auta a preto siahnu po alternatíve v podobe jazdeného vozidla.

Za dobrú cenu si dokážete zadovážiť overenú značku či luxusnú výbavu, ktorá by bola pri kúpe nového auta od dílera mimo vašich finančných možností. Stáva sa však, že aj to, čo spočiatku vyzerá ako dobrý nápad, sa môže skončiť katastrofou a škodou niekoľko tisíc eur.

Pozrite si aj najpredávanejšie modely jazdených áut, možno sa inšpirujete:

​​„Prípady, kedy sa nový majiteľ jazdeného vozidla dostane do problémov pre neserióznosť predávajúceho alebo svoju neznalosť, riešime každý deň,“ hovorí predseda Asociácie overovateľov vozidiel (AOV) Jozef Knopp.

„Nie je nič nezvyčajné, že si podvedený človek zadováži bez ďalšej investície nepoužiteľný a ďalej nepredajný vrak, prípadne musí platiť lízing za niekoho iného. Na základe skúseností sa nebojím povedať, že kúpa jazdenky bez odbornej pomoci je obrovské riziko, dalo by sa povedať ,samovražda‘,“ dodáva odborník.

 
Dovoz nezaručuje kvalitu

V tomto biznise dokážu podvodníci na dôverčivých ľuďoch zarobiť milióny eur. Aktuálne je na Slovensku v ponuke viac ako stotisíc jazdených áut. Niektoré z nich sú dovezené napríklad z Talianska, Nemecka, Belgicka či Rakúska, no očakávanú kvalitu často nespĺňajú.

„Problém je, že k nám ide všetko problematické. Je to biznis model podvodníkov. Za pár drobných kúpiť vrak, ktorý v týchto krajinách už nespĺňa prísne technické či emisné normy, naoko opraviť a u nás ho predávať so sfalšovanými údajmi ako luxusné auto v skvelom stave,“ ozrejmuje odborník.

Dáta Asociácie overovateľov vozidiel ukazujú, že 60 až 80 percent jazdeniek má stočené kilometre. Takéto automobily môžu byť „stočené“ ako v jednej z týchto krajín, tak i u nás pri dovoze. Problémom je tiež to, že keď sa raz stanete majiteľom takéhoto auta, problémy sú na vašich pleciach. Povinnosťou kupujúceho totiž je overiť si, čo kupuje.

ProfiAuto

„Kupujúci šetria a namiesto toho, aby si zaplatili pár eur za overenie vozidla, radšej kúpia ,stočenku‘. Stačilo by pritom pýtať si takéto potvrdenie od predávajúceho,“ ozrejmuje Knopp. Zistiť vopred, či boli kilometre stočené, overovatelia vozidiel dokážu jednoducho. Problém je dokázať vinu vinníkovi, ak si vozidlo pred kúpou neoveríte a necháte sa oklamať.

„Obvinený môže pred súdom povedať, že vozidlo bolo v servise a asi tam nechtiac niečo zmenili. Aby bol odsúdený, musia mu vinu dokázať. To však nie je možné, pokiaľ sa podvodník neprizná, čo sa zrejme nestane. Aj preto nebol doteraz za stáčanie kilometrov nikto odsúdený,“ dopĺňa odborník z Asociácie overovateľov vozidiel.

Medzi ďalšie časté podvody patrí aj falšovanie dokladov, nepriznaný lízing, skryté opravy či výmena originálnych dielov za neoriginálne.

Pred kúpou radšej preverujte

Dať si overiť vozidlo z pohľadu technického stavu a taktiež jeho histórie je v súčasnosti už pomerne jednoduché. Stojí to pár eur, no vo finále môžete ušetriť tisíce či vyhnúť sa veľkým problémom.

Na stránkach si podľa ŠPZ alebo VIN čísla (musí sa uvádzať v inzerátoch) zistite, či auto nebolo kradnuté, nie je predmetom lízingu, prípadne či na ňom nie je iná ťarcha, koľko malo predchádzajúcich majiteľov a podobne. Patrí sem aj fakt, či nebolo vozidlo v minulosti búrané. Dnes už je k dispozícii množstvo portálov, ktoré vám poskytnú dôležité informácie, vyberajte si ich však pozorne.

Pixabay

​Nikdy nie je na škodu si auto ešte pred kúpou vyskúšať na vlastnej koži. Vypýtajte si od súčasného majiteľa všetky potrebné dokumenty k vozidlu, ako je servisná knižka, protokoly o vykonaných STK a EK a bločky zo servisov, kde boli uskutočnené opravy.

Nezanedbajte ani na kontrolu exteriéru, interiéru a nebráňte sa sadnúť si skúšobne za volant. Na obhliadku odporúčame vziať so sebou skúseného technika, ktorý sa do vozidiel rozumie, prípadne s autom ešte pred kúpou zavítať do servisu.

Ako je teda možné, že sa toľko majiteľov jazdeniek stalo obeťou podvodov aj napriek pomerne jednoduchej možnosti kontroly vozidla? „Je to jednoduché, ľudia o týchto službách nevedia. Často sa stáva, že sa o možnosti preverenia auta dozvedia až po tom, ako si ho kúpia. Vtedy službu využijú a zistia, že boli oklamaní. Ale to už je neskoro, pretože vtedy už takmer nič nezmôžu,“ uzatvára Knopp.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-15 08:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 12:33