StoryEditor

Ktoré autá si najlepšie udržia svoju cenu aj po rokoch? Toto sú ideálne modely

25.06.2019, 12:41
Zostatková hodnota po rokoch sa môže v rôznych prípadoch líšiť, no je rovnako dôležitá pre následný predaj jazdeného vozidla.

Pri kúpe auta sa mnohí zameriavajú na jeho aktuálnu predajnú cenu, ktorú si zaň díler pýta. Zamýšľali ste sa však aj nad tým, akú bude mať konkrétne vozidlo hodnotu za povedzme päť rokov?

Je známe, že automobily strácajú na svojej cene ihneď, keď "prekročia" prah pri výjazde od predajcu. Niektoré sú na takýto pokles náchylnejšie, ostatné si svoju hodnotu udržia podstatne lepšie a dlhšie. 

Z aktuálnych dát inovačného laboratória Aures Lab (patriace do skupiny AURES Holdings), ktoré dlhodobo monitoruje vývoj cien automobilov na slovenskom trhu, vychádzajú pomerne zaujímavé údaje. Výsledky zoskupili do troch základných rozdelení vozidiel a ďalej tiež na dve časové obdobia, kedy automobily strácajú hodnotu.

​Ako to dopadlo? To sa dozviete v prehľadnej galérii vyššie. Práve zostatková hodnota automobilu po niekoľkých rokoch by mala byť pri plánovaní kúpy tiež jedným z faktorov, ktoré ovplyvnia výber modelu. Ak by ste totiž auto chceli časom predať, môžete poriadne prerobiť.

Konečnú predajnú cenu konkrétnej jazdenky samozrejme ovplyvňuje celý rad faktorov, pričom najväčší vplyv má celkový technický stav vozidla a jeho história. Za nehavarovanú a pravidelne servisovanú Fabiu s nízkym nájazdom kilometrov, po prvom súkromnom majiteľovi môže predávajúci požadovať aj o niekoľko stoviek eur viac, než za rovnaký model, ktorý bol intenzívne používaný napríklad v stavebnej firme.

Štandardom u päťročných malých vozidiel je dnes klimatizácia a airbagy, výhodu majú autá s tempomatom či Bluetooth. Drahá príplatková výbava ale cenu jazdeného auta príliš nezvýši. Pokiaľ ste si pred piatimi rokmi objednali novú Fabiu s príplatkovou výbavou za zhruba štyritisíc eur, dnes už ich späť určite nezískate.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 06:19