StoryEditor

Auto už nemusíte kupovať. Vďaka tejto službe vyriešite mnohé problémy

08.07.2019, 13:15
Platíte mesačne, neriešite servis ani údržbu a na konci zmluvy si za zvýhodnenú cenu auto odkúpite. Operatívny lízing má však aj negatíva.

Potrebujete auto, či už zo súkromných alebo z pracovných dôvodov? Dnes si ho už nemusíte len priamo kupovať, je tu totiž možnosť „zápožičky“, a to nielen v autopožičovni. Operatívny lízing už nie je na Slovensku žiadnou veľkou novinkou, no stále je tu množstvo ľudí, ktorí sa ho do istej miery boja.

Pritom práve takýto prenájom automobilov môže firmám, ale aj fyzickým osobám, priniesť hneď celý rad výhod. Dokážete tak ušetriť čas, ale najmä tiež zjednodušiť samotnú správu vozového parku alebo znížiť vaše náklady. Cena, ktorú lízingovej spoločnosti platíte, sa navyše počas celého obdobia - pokiaľ dodržíte plánovaný kilometrový nájazd - nemení, a tak môžete ľahko odhadnúť aj svoje výdavky na nasledujúce obdobie.

Šetríte čas i financie

Množstvo potenciálnych zákazníkov je v domnení, že operatívny lízing je vyhradený len pre skutočne veľké firmy. Je to však omyl. Veľa spoločností totiž ponúka výhodné programy aj pre malé firmy alebo fyzické osoby a živnostníkov pri riešení lízingu nízkeho počtu áut – zvyčajne jedného až piatich.

Aj „malé ryby“ tak majú k dispozícii výhody spojené s takýmto zapožičaním auta, keď ušetrené finančné prostriedky, ktorými by uhradili akontáciu pri finančnom lízingu alebo v prípade kúpy automobilu v hotovosti, môžu investovať napríklad do ďalšieho rozvoja svojho podnikania. V tomto prípadne totiž nie je potrebný žiadny veľký vstupný kapitál, čo tiež uľahčuje užívanie automobilu.

"Z finančného hľadiska je operatívny leasing tou najvýhodnejšou formou obstarania mobility. A nejedná sa len o šetrenie financií ale aj o administratívne a časové úspory - úspory na strane klienta. Tie si však klient nie vždy uvedomuje," tvrdí Matej Jurčo, obchodný riaditeľ zo spoločnosti LeasePlan Slovakia​. 

Pri operatívnom lízingu je vlastníkom aj držiteľom vozidla lízingová spoločnosť, a tak si ho v podstate za mesačné splátky len „vypožičiavate“. K dispozícii máte takmer akékoľvek auto, stačí si len vybrať podľa vlastných preferencií. Podmienky sú pritom takmer úplne identické ako pri firemných operatívnych lízingoch. Zaujímavosťou je, že vám absolútne odpadá starosť spojená so servisnými úkonmi a navyše môžete v tomto období využiť náhradné auto.

Problémom nie je ani možnosť, že spoločnosť zoberie všetky automobily vášho vozového parku z firemného dvora naraz a rovnako ich tam po absolvovaní servisu aj vráti. Úplne bez vášho zásahu. Spoločnosť rieši za vás aj poistné udalosti, opravy, údržbu a prípadné reklamácie. Stačí len správne naladiť zmluvu a výber služieb. Môže sem patriť napríklad aj umývanie automobilov či ďalšie prémiové služby. Často komunikujete len s jednou osobou, a to aj v prípade problémov, keď už priamo spoločnosť prostredníctvom svojho tímu odborníkov nájde riešenia a vyvinie tlak, ak je to nevyhnutné, na príslušného poskytovateľa.

"Nie je potrebné kontaktovať servisy, pneuservisy alebo poisťovne, ale zároveň ani nie je potrebné s týmito požiadavkami kontaktovať nikoho priamo v spoločnosti klienta, čím šetríme čas aj ďalším zamestnancom. A to v konečnom dôsledku prináša len ďalšie úspory na strane klienta. Pre klienta využitím operatívneho lízingu odpadajú všetky starosti súvisiace s prevádzkou vozidla, nielen tie ktoré sa týkajú servisu," dopĺňa Jurčo.

Stále máte nové auto

Služby operatívneho lízingu sa najčastejšie uzatvárajú na tri alebo štyri roky, ale nie je výnimkou, ak spoločnosť ponúka zmluvu na dva alebo päť rokov. Napríklad spoločnosť LeasePlan Slovakia vie však ponúknuť riešenie aj pri potrebe vozidla na obdobie kratšie ako sú dva roky a to formou produktu Flexi Plan, ktorým sú schopní pokryť požiadavky s dobou nájmu od jedného mesiaca do dvoch rokov.

Medzi nesporné výhody operatívneho lízingu patrí i fakt, že pri každom novom uzatvorení sadáte opäť do nového auta. Váš vozový park tak bude vždy moderný, čo pôsobí dobrým a reprezentatívnym dojmom. Okrem toho nové vozidlá poskytnú vždy vyššiu bezpečnosť, lepšiu spoľahlivosť a tiež jazdné vlastnosti oproti starším automobilom. Napríklad každé tri roky si môžete auto meniť za luxusnejšie, priestrannejšie, rodinné alebo úžitkové.

"U nás má zákazník maximálne voľnú ruku pri výbere vozidla, pričom jedinou podmienkou je to, aby sa jednalo o nové vozidlo oficiálne predávané v SR. Naša spoločnosť je svetovým lídrom aj v rámci iniciatív spojených s ekológiou a uvedomujeme si našu spoločenskú zodpovednosť. Z toho dôvodu sa snažíme v maximálnej miere smerovať klientov k vozidlám s elektrickým, respektíve hybridným pohonom" informuje Jurčo.

BMW

​Jednoducho vyberáte podľa aktuálnej potreby, čo by ste pri klasickej kúpe vozidla mohli uskutočniť len veľmi ťažko. Čakal by vás najprv predaj starého vozidla, výber iného automobilu a jeho prihlasovanie, pričom v cenovom rozdiele starého a nového automobilu hrozí finančná strata. Pri operatívnom lízingu nič podobné neriešite, vozidlo zostáva po uplynutí zmluvnej lehoty majetkom lízingovej spoločnosti, no môžete si ho následne odkúpiť do osobného vlastníctva. Nebojte sa, nebudete platiť opäť jeho plnú sumu, ale len jeho trhovú hodnotu v danom čase.

Sú tu vôbec riziká?

Na prvý pohľad sa môže operatívny lízing zdať ako dokonalá voľba a kúpa vozidla vám už v podstate nemusí dávať zmysel. Je tu však niekoľko háčikov, ktoré je potrebné brať na vedomie ešte pred uzatvorením zmluvy. Jedným z nich je najmä dodržanie vopred dohodnutých najazdených kilometrov. Ich podlimitný, ale najmä nadlimitný počet stanovený v zmluve by ste nemali presiahnuť, inak vám pribudnú ďalšie finančné náklady na pokrytie porušenia zmluvy.

Riešením je dôkladné vypočítanie potrebného počtu kilometrov alebo dohodnutie tolerancie určitého počtu kilometrov v zmluve. Pre niekoho je práve toto obmedzenie najväčším strašiakom. Ďalším problémom je, že lízingové firmy sa bránia proti nadmernému opotrebovaniu vozidla. Je preto vhodné, aby každý, kto využíva takéto služby lízingových spoločností, pristupoval k zapožičanému autu s citom a bral ho takpovediac „za svoje“.

​Tak ako vo vlastnom, ani v zapožičanom aute by ste nemali robiť veci, ktoré by prispeli k nadmernému opotrebovaniu či dokonca poškodeniu vozidla (najmä interiéru). Problémy sa môžu objaviť aj v prípade, keď chcete zapožičané vozidlo vrátiť skôr.

"Samozrejme je vždy možné operatívny lízing predčasne ukončiť. V takom prípade má klient povinnosť uhradiť v našej spoločnosti len reálne vzniknuté náklady týkajúce sa konkrétneho vozidla," uzatvára Jurčo. Napriek niekoľkým negatívam si operatívny lízing obľubuje čoraz väčšie množstvo ľudí a prichádzajú na chuť práve jeho výhodám oproti bežnej kúpe vozidla.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. apríl 2024 03:27