StoryEditor

Plánujete kúpiť jazdené auto? Vďaka tejto novinke zistíte o vozidle takmer všetko

08.05.2019, 00:01
Prekvapenie v počte najazdených kilometrov, falošné doklady, poistné podvody a mnoho ďalšieho. Práve takýmto problémom sa teraz môžu záujemcovia o kúpu slovenskej "jazdenky" vyhnúť.

Rozhodnete sa kúpiť si automobil, avšak nechcete nové, ale postačí vám aj vozidlo z „druhej ruky“. Veď je podstatne lacnejšie a za svoj obnos peňazí si tak viete zaobstarať lepšie výbavy, než je tomu pri úplne nových vozidlách z dílerstiev.

Mnohí spotrebitelia na druhú stranu nevedia, že aj za zdanlivo serióznym predajcom a stopercentnými dokladmi od vozidla podľa vysnívaných predstáv (napríklad servisná knižka) sa môžu skrývať nečakané a najmä nepríjemné nástrahy.

V galérii nižšie nájdete náhľad, ako môže vyzerať Príloha k Výpisu z RPZV:

​Kupujúci následne ani len netuší, že auto má napríklad zmenenú identitu, je staršie ako uvádzajú samotné doklady, alebo je poskladané z ukradnutých dielcov iného automobilu. Je teda otázne, kde má spotrebiteľ stopercentnú záruku pravdivých, zaručených a overených informácií, ktoré rôzne webové stránky prezentujú, ako dôveryhodné.

Overenie vozidla je dôležitý krok

Falšovanie dokladov, stáčanie odometrov (stočené kilometre), zmena identifikátorov, omladzovanie veku vozidiel, lízingové a poistné podvody, exekučná blokácia, či záložné právo – s tým všetkým sa spotrebitelia stretávajú pri kúpe jazdeného vozidla. Väčšina kupujúcich pritom ani nevie, čo a hlavne kde si má o vozidle overiť.

Mnohí sa zaujímajú o informácie o aute až po jeho kúpe, čo nie je správne a celý proces to len komplikuje. Kým niekto znalý problematike si pracne overí informácie z niekoľkých zdrojov, bežný občan nevie, čo všetko si má o vozidle v skutočnosti zistiť a čo všetko je dôležité.

Právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia podnikajúci s cestnými motorovými vozidlami majú od 20. mája minulého roka dokonca povinnosť zasielať informácie o vozidlách do Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV), ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Do registra sa tak priebežne zaznamenávajú najazdené kilometre vozidla v rôznych životných situáciách počas prevádzky auta až do jeho vyradenia z evidencie vozidiel. Údaje z RPZV sa poskytujú formou výpisu, tzv. ODO-Pass-u, ktorý prezentuje historické údaje priebehu najazdených kilometrov vozidla. Ale tie na komplexné overenie vozidla pred jeho kúpou úplne nepostačujú.

Preto pribudla novinka, ktorá záujemcom o kúpu jazdeného vozidla uľahčí proces. Ide o Prílohu k Výpisu z RPZV (ODO-Passu), ktorá obsahuje aktuálne údaje ku každému na Slovensku registrovanému vozidlu.

Kompletné informácie

Nájdete v nej kompletné informácie o overení vozidla v pátracích evidenciách, v leasingových spoločnostiach, údaje z kontrol originality, informácie o platnosti technickej a emisnej kontroly, o krajine pôvodu/registrácie, o exekúcii držiteľa vozidla, ale aj mnoho ďalšieho.

Príloha ODO-Passu navyše obsahuje informáciu o prípadnej exekučnej alebo inej „blokácii“ vozidla, ktorá bráni jeho prepisu, čím sa vyhnete nepríjemným komplikáciám. Pre overenie blokácie vozidla však nepostačuje len overenie exekúcie v registri exekúcií vedeného Slovenskou komorou exekútorov. Vozidlo totiž môže byť blokované aj z iného dôvodu, o čom sa dozviete. V blízkej dobe pribudnú i ďalšie informácie o aktuálnom stave vozidla.

Pozor si však treba dať na to, že Príloha k Výpisu z RPZV sa netlačí automaticky ku každému ODO-Passu. Je teda potrebné si ju dodatočne vyžiadať. Prílohu možno na druhú stranu vytlačiť aj samostatne, ale podmienkou je existencia už platného ODO-Passu v RPZV.

​Prílohy (ako aj samotné ODO-Passy) sú dostupné na pracoviskách kontroly originality a u poskytovateľov Výpisu z RPZV. Rovnako treba brať do úvahy, že aktuálnosť takejto prílohy je v čase jej vygenerovania, preto pri kúpe vozidla požadujte novú (aktuálnu) prílohu s aktualizovanými údajmi. Každá vygenerovaná príloha sa zároveň zaznamená do RPZV a stáva sa tak súčasťou historických záznamov o vozidle.

Aj keď novinka prináša mnohé výhody, eliminuje možnosť podvodu len do určitej miery, preto sa odporúča absolvovať kontrolu originality identifikátorov vozidla a jeho dokladov, ako aj prehliadku technického stavu v odbornom servise ešte pred samotnou kúpou jazdeného vozidla.

Zdroj: Tlačová správa www.rpzv.sk

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 21:56