StoryEditor

Pri umývaní si môžete výrazne poškodiť auto. Nad Slovenskom vládol piesok zo Sahary

25.04.2019, 11:02
Nesprávnym umytím auta si viete spôsobiť nemalé problémy. Malé čiastočky prachu a piesku môžu poškriabať lak.

Opakuje sa to už pomerne často - ráno smerujete k autu a už z diaľky sledujete, že je celé pokryté nepeknou vrstvou prachu a piesku. Zašpinenie vozidla je o to výraznejšie, ak na tieto prachové čiastočky na laku počas noci dopadli ešte niekoľké kvapky dažďa. Na karosérii sa následne vytvoria "obrazce" a vy si pripadáte, akoby ste tam mali auto zaparkované niekoľko mesiacov a nie niekoľko hodín.

Dôvodom tohto úkazu je opäť drobný piesok zo Sahary, ktorý sa v uplynulých dňoch vo veľkom množstve nachádzal aj nad našim územím. Mohlo to však byť aj horšie. "Viaceré okolité oblasti dnes evidovali prítomnosť saharského priesku v atmosfére. Jeho koncentrácia bola napríklad v Taliansku taká vysoká, že obloha sa sfarbila do oranžových farieb a dohľadnosť klesla len na niekoľko stoviek metrov," informuje portál imeteo.sk.

V utorok bola dokonca v atmosfére nad našim územím koncentrácia prachových častíc prekračujúca 1800 mgr/m2. Počas utorka sa v silnom prúdení dostával saharský piesok cez strednú Európu, vrátane nášho územia a pokračoval ďalej smerom k severovýchodu. Najväčšie znečistenie mohli zaznamenať oblasti, kde v týchto dňoch došlo aj k dažďovým prehánkam (západ a juh Slovenska).

Saharský piesok sa udržal najmä na hladkých povrchoch, čiže najmä na oknách domov, parapetoch, karosériách áut či motoriek. Problémy však nespôsobuje vodičom len samotná nutnosť automobil umyť, ale taktiež hrozba, ktorá sa vyskytne pri neodbornom čistení vozidla. Saharský piesok sa skladá z drobných čiastočiek, ktoré môžu výrazne poškodiť lak vášho auta.

HN/Radoslav Petrík

​Najdôležitejšie je v takomto prípade poriadne hneď na úvod opláchnuť auto čistou vodou. Ak budete využívať samoobslužné umývacie boxy, dodržujte dostatočnú vzdialenosť od auta, aby ste tlakom vody nespôsobili poškodenia laku. Až po dôkladnom úvodnom umytí najväčších čiastočiek a nečistôt (malo by to platiť pri každom umývaní auta), môžete pristúpiť na ďalšie kroky.

Všetky zásady správneho umývania auta nájdete v galérii vyššie, čím sa vyhnete škaredým škrabancom a "slniečkam" na laku. Alternatívou a prevenciou môže byť aj keramická ochrana vozidla, tá je však finančne pomerne náročná.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 13:38