TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kvíz, ktorý by mali dokonale zvládať nielen vodiči. Pomôže vám zachrániť životy

18.01.2022, 11:22
Viete v prípade potreby poskytnúť neodkladnú prvú pomoc osobe v problémoch alebo máte s postupoch medzery?

Absolvovanie kurzu prvej pomoci je neodmysliteľnou súčasťou prípravy vodičov počas hodín v autoškole. Je totiž kľúčové vedieť správne, rýchlo a pokiaľ je to možné i s chladnou hlavou zaistiť základné životné funkcie osôb, ktoré boli napríklad účastníkmi nehody.

Základy poskytovania prvej pomoci by však nemali ovládať iba vodiči, ale v zásade všetci. Nikdy totiž neviete, kedy sa ocitnete v krízovej situácii, kedy bude potrebovať pomoc váš blízky alebo náhodná osoba pri prechádzke parkom či ceste z roboty. Život je nevyspytateľný a ovládanie aspoň úplných základov môže často rozhodovať.

Ak je prvá pomoc podaná včas a správne bezpochyby zachráni nejeden ľudský život a stabilizuje zdravotný stav do príchodu lekárskej či záchrannej služby. Môže sa však stať, že v tak stresovej situácii zrazu vôbec neviete, čo máte robiť a stratíte hlavu. Hoci aj keď ste v laviciach či počas kurzov v autoškole excelovali. 

V našom novom kvíze si preto zopakujte niektoré základy, situácie a postupy, ako sa v prípade potreby zachovať. Aj keď poskytnutie prvej pomoci nie je zakotvené v legislatíve priamo ako povinnosť, pri jej úmyselnom neposkytnutí môžete byť potrestaní. Výška trestu je pritom definovaná v zákone, podľa ktorého je neposkytnutie pomoci trestným činom.

​Samozrejme, v prvom rade je nutné prihliadať na svoju vlastnú bezpečnosť. Ak totiž vpadneme i vy do ohrozenia, nikomu tým vo finále vôbec nepomôžete. Patrí sem napríklad riziko zasiahnutia elektrickým prúdom, popálenie od ohňa či žieraviny, utopenie, či výbuch horľavín.

Mimochodom, ak ste v poskytovaní prvej pomoci absolútny laik a na nič si netrúfate, za poskytnutie prvej pomoci sa považuje aj  bezodkladné privolanie zdravotnej pomoci. Od vodičov, zdravotníkov alebo športových inštruktorov sa však očakáva aktívny zásah - absolvovali totiž školenie prvej pomoci.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 11:26