TASR/Radovan Stoklasa (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Poradíme vám päť dôležitých krokov, ako postupovať pri nehode

11.03.2019, 15:25
Môže ísť o banálny "ťukanec", ale aj o vážnu dopravnú nehodu. V niekoľkých bodoch vám v stručnosti zhrnieme, ako správne postupovať a na čo nezabudnúť.

Dopravná nehoda, ale aj bežná škodová udalosť, je poriadne stresujúci moment pre každého zúčastneného. Toto je päť dôležitých krokov, ako postupovať pri nehode, na ktoré by ste určite nemali zabudnúť.

Sú veľmi dôležité a od niektorých môže závisieť aj život. Ak v stresujúcich situáciách neviete racionálne konať, napíšte si ich a zoznam hoďte do priehradky pred spolujazdcom, nikdy neviete kedy sa vám môžu zísť.

Vlastná bezpečnosť

Nezabudnite na tri dôležité veci. Pred tým, ako vystúpite z auta alebo bezprostredne potom, dajte ostatným vodičom na vedomie, že sa niečo deje. Výstražné smerovky, oblečená reflexná vesta a správne umiestnený trojuholník v dostatočnej vzdialenosti je len základ. Prvé dva kroky nevyžadujú žiadne rozmýšľanie, s umiestnením trojuholníka je to už horšie a dokazujú to mnohé situácie, ktoré sme zažili.

Všeobecne platí, že by mal byť výstražný trojuholník umiestnený 50 metrov od vozidla (respektíve v obci môže byt aj menej, ak to vyžadujú okolnosti). Na diaľnici je táto vzdialenosť dvojnásobná - čiže sto metrov.

V konečnom dôsledku musíte práve vy vyhodnotiť, kde jeho umiestnenie má zmysel. Ak ste v neprehľadnej zákrute, tak určite ho umiestnite pred ňu, čím v dostatočnom predstihu upozorníte vodičov na nebezpečenstvo. Je tiež lepšie umiestniť trojuholník k okraju vozovky, ako do stredu jazdného pruhu.

Pri hustej premávke sa po ceste pohybujte len minimálne, iba vtedy, ak je to nevyhnutné. Vždy však maximálne opatrne a všímajte si, odkiaľ môže prísť možné nebezpečenstvo. 

Volať/poskytnúť pomoc

  • Hasiči - 150
  • Sanitka - 155
  • Polícia - 158
  • Všeobecná núdzová linka - 112

Magické trio, ktoré nám vštepujú od mala doma, v škole, kdekoľvek. Voláte to, čo potrebujete a šetríte tak často drahocenný čas - ak to okolnosti vyžadujú, môžete volať aj priamo linku 112.

​Pred tým, ako začnete volať o pomoc, vždy sa snažte zistiť, kde sa nachádzate. Ak neviete, pýtajte sa okoloidúcich. Ak ste v koncoch a máte smartfón, rýchlo zapnite mapu. Bez tejto informácie nebudú záchranné zložky vedieť, kam majú poslať pomoc. Ak ste na neznámom mieste a osamote, všimnite si aspoň výrazné záchytné body, podľa ktorých by bolo možné zistiť vašu polohu.

Ak už vidíte, že niekto niekam telefonuje, uistite sa, že v prípade potreby volá práve záchranným zložkám. Nie je totiž ničím výnimočným, že ľudia v krízových situáciách najprv volajú rodine či známym a na zavolanie pomoci zabudnú, respektíve si myslia, že to robí ten druhý. Pomoc je tak v nedohľadne.

Pozor na neposkytnutie pomoci, ak ste zúčastnený vodič. Môžete byť za to dokonca stíhaný - vždy je lepšie spraviť aspoň niečo, než potom ľutovať.

Vypísať tlačivo o škodovej udalosti

Stále veľa účastníkov na tento krok zabúda, lebo si myslia, že je nepotrebný. Vždy, opakujeme vždy, si toto tlačivo s protistranou pri škodovej udalosti vypíšte. Dbajte pritom na pravdivosť údajov. To, že nakreslíte náčrtok ako kocúr, to nikoho nebude zaujímať. Nenechajte sa však ukecať, že tlačivo spisovať netreba. Môžete mať zbytočné problémy s poisťovňou a náklady na opravu budete hradiť "zo svojho vrecka".

Fotiť poškodenia a postavenie áut

Poznáte heslo "je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť"? To platí aj pri nehodách. Pôvodné postavenie a poškodenie je len základom. Fotografia (neupravená) je veľmi dôležitým zdrojom objektívnych informácií. Pamäť a slová často až také objektívne nie sú. Navyše môžete niektoré podstatné detaily zabudnúť, alebo pozmeniť. V dnešnej dobe kvalitných smartfónov tento krok nepredstavuje žiaden výrazný problém a nemali by ste naň zabúdať.

Kontaktovať poisťovňu

Bezprostredne po nehode volajte aj kontaktné centrum poisťovne a nahláste vašu poistnú udalosť. Môžete to spraviť telefonicky, alebo často už aj mobilnou aplikáciou, či v neposlednom rade aj osobne.

Ak ste vinník, máte dôležitú povinnosť. S vypísaným vyššie spomenutým tlačivom o nehode musíte ísť osobne na poisťovňu. Ak tak nespravíte, môže tak postupovať aj poškodený. Následne sa to písomne zadokumentuje. Aj tu sú však lehoty a to 15 dní, ak sa to stane na Slovensku, ak v zahraničí, tak 30 dní.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 05:10