StoryEditor

Hrozivé výsledky. Zlodejom odolali len tri autá z celkom 237 testovaných​

01.02.2019, 05:40
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Už v minulosti sa objavili diskusie, že bezkľúčový vstup do auta síce zvyšuje komfort, ale veľkým percentom zvyšuje aj riziko ukradnutia auta.

Bezkľúčový vstup a jazda je skutočne veľmi pohodlným riešením pre dnešných motoristov, pričom takéto riešenie zaviedlo množstvo automobiliek a to aj tých "lacnejších". Avšak všetko má svoje pre, ale aj proti. A tou nepochybne najväčšou nevýhodou je jednoduchšia možnosť ukradnutia takéhoto auta.

Už sme vám priniesli videá o tom, ako zlodeji zvýšili zosilňovačom signál a tak vozidlo „presvedčili“ o blízkosti kľúča, aj keď ten bol fyzicky pokojne päť metrov od auta. Jedno z takýchto videí si môžete pozrieť vyššie. Iné krádeže boli však podstatne kratšie.

V galérii nižšie nájdete aj najčastejšie kradnuté vozidlá v roku 2018 na Slovensku za prvých osem mesiacov:

​Následné otvorenie auta a štart motora už nie je nijak náročný. Aj keď automobil bude vypisovať chybu o nenájdenom kľúči, nič sa v podstate nestane. Pokiaľ zlodej nevypne motor, môže s ním prejsť stovky kilometrov, kde s ním spraví čo uzná za vhodné. Najčastejšie sa takéto vozidlá rozoberú a rozpredajú na náhradné diely.

Briti odolali

Test bezkľúčových vstupov sa podaril len trom autám z celkom 237 testovaných. Išlo konkrétne o britské modely Land Rover Discovery, Range Rover a elektrický Jaguar i-Pace, všetky s rokom výroby 2018. Prečo práve táto trojica áut?

​Automobilka totiž začala používať šikovný čip, ktorý veľmi presne dokáže zistiť vzdialenosť kľúča. Pokiaľ odstup prekročí určitú nastavenú hodnotu, je tu podozrenie, že signál niekto umelo zosilnil a teda môže ísť o pokus o krádež. Šikovné, a pritom také jednoduché.

V úplne najnovších vozidlách BMW a Mercedes-Benz tiež pridávajú snímače pohybu. Ak teda kľúč leží na mieste a náhle sa "ocitne" v blízkosti auta, vzniká podozrenie o podvod a auto sa z bezpečnostných dôvodov neodomkne.

Jednoducho musíte s kľúčom hýbať, ako ho máte v nohaviciach či bunde a prichádzate k auta, inak by sa vozidlo nemalo odomknúť. Či to však funguje, to ešte netušíme, pri testovaných BMW a Mercedesoch s ročníkom 2018 nemali zlodeji o nič väčšiu prácu, ako s inými značkami áut.

Ako sa chrániť?

Čo teda spraviť, aby ste predišli nepríjemnému prekvapeniu, keď pred domom nenájdete svoje auto? Odborníci odporúčajú systém deaktivovať. Kto by však priznal svoju naivnosť, že si za stovky eur systém kúpil a následne si ho dá deaktivovať a teda ho vyradí z prevádzky? Asi nikto, nedáva to logiku.

Kto teda systém nepoužíval a nemá ho, môže spávať o niečo pokojnejšie. Existuje však skupina ľudí, ktorí ho jednoducho získali s lepšou výbavou, alebo kúpili používané auto s už zabudovaným systémom Keyless - bezkľúčový prístup a štart.

Jednoduchým riešením je preto premiestniť kľúč od auta z bežného miesta pri dverách niekde na druhú stranu domu. Ešte jednoduchšie, ako potom ráno hľadať kľúče od auta, je vždy pri odložení kľúčov zabaliť ich do alobalu. Možnosťou je tiež "bezpečnostná skrinka" - teda krabička vystlaná alobalom, kde na noc svoj kľúč odložíte. Na trhu sa tiež objavujú priamo na tento účel vyrobené produkty.

Otestované, funguje to. Kľúč obalený alobalom automobil nerozpozná, ani keď stojíte tesne vedľa neho, žiadne zosilnenie teda nepomôže a auto vám neukradnú - teda, aspoň nie takýmto spôsobom.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 15:41