StoryEditor

Zasnežené auto dôkladne očistite. V opačnom prípade vám hrozí mastná pokuta

08.01.2019, 09:31
Ak vozidlo pokryté snehovou pokrývkou neočistíte, môže vás polícia zastaviť a uložiť pokutu vo výške desiatok eur.

Zima o sebe dáva v posledných dňoch poriadne vedieť. Takmer celé územie Slovenska už od ranných hodín trápi silné sneženie a vodiči by si mali uvedomiť, že ich čaká hneď niekoľko povinností pred jazdou autom.

Okrem toho, že by mali v takýchto podmienkach zabudnúť na denné svietenie a využívať klasické stretávacie svetlomety, zanedbávať by rozhodne nemali očistenie vozidla pred vyrazením na cestu.

Väčšina vodičov si totiž po príchode k vozidlu odhrnie čelné, zadné a prípadne predné bočné okná, naštartuje a s autom odíde. To je chyba.

Nebezpečenstvo aj pre ostatných

Ak z celého vozidla dôkladne neodstránite snehovú vrstvu, hrozí, že sa táto masa počas jazdy uvoľní. Pri brzdení tak môže skĺznuť až na čelné sklo, čím vám znemožní výhľad na cestu. Množstvo snehu taktiež nemusia zvládnuť odhrnúť stierače, ktorých následne hrozí poškodenie.

Sneh musíte následne odstrániť ručne a teda odstaviť vozidlo na krajnici, čo je "naslepo" nepochybne komplikované. O to viac, ak sa situácia pritrafí na diaľnici či rýchlostnej ceste.

Druhé nebezpečenstvo hrozí aj ostatných účastníkom cestnej premávky. Masa snehu sa totiž môže z vozidla počas jazdy uvoľniť a spôsobiť poškodenie napríklad na vozidlách idúcich za vami.

Maličkosť, akou je dôkladné očistenie vozidla od snehu, zanedbáva stále veľké množstvo vodičov. V aute tak nemajú dostatočný rozhľad v cestnej premávke cez zasnežené okná, čo môže priamo viesť k nebezpečným situáciám či nehode.

Polícia môže pokutovať

Okrem toho, že môžete svojou "lenivosťou" spôsobiť škodu na svojom či vozidle iného vodiča, hrozí aj spôsobenie nehody a taktiež pokuta pri policajnej kontrole.

Na Slovensku totiž platí zákon, vďaka ktorému je polícia oprávnená vozidlo pokryté snehom zastaviť a prípadne aj pokutovať. Ak nie sú dôkladne očistené svetlá vozidla, hrozí vám pokuta do výšky 50 eur. Ak nie sú očistené a čitateľné tabuľky s evidenčným číslom (ŠPZ/EČV) vozidla, rovnako môžete prísť až o 50 eur.

​Rovnakú sumu od vás môžu požadovať príslušníci polície, ak vrstvou snehu napríklad na streche auta ohrozujete ostatných účastníkov cestnej premávky.

Často sa to stáva u vodičov nákladných vozidiel či kamiónov, ktorí dôkladne neočistia vozidlo a masa snehu tak "odlietava" z návesu na cestu či dokonca ostatné vozidlá. Veľkým problémom môže byť v tomto prípade aj ľad, ktorý dokáže spôsobiť výrazné materiálne škody a priamo ohroziť aj napríklad chodcov.

Ak sa chcete pokute vyhnúť, vždy si pred jazdou skontrolujte, či máte auto dôkladne očistené od snehu. Nevynechajte najmä strechu, kapotu, okná a taktiež predné/zadné svetlomety či tabuľky s EČV.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 05:35