StoryEditor

Ťukanec na parkovisku vás môže stáť stovky eur či vodičák. Tomuto sa vyhnite

03.01.2019, 12:45
Poškodiť vedľa stojace auto môže nechtiac každý vodič, no je nevyhnutné správne postupovať a vyhnúť sa tak ďalším problémom.

Poznáte to, stále širšie automobily a parkovacie miesta s rozmermi navrhnutými niekoľko rokov dozadu. Nech sa snažíte akokoľvek, časom si vaše auto odnesie niekoľko "modrín".

A nemusí to byť ani vaša vina, stačí, ak vedľa vás na parkovisku pred obchodným domom zastaví vozidlo s bezohladným vodičom, ktorému na jeho stave nezáleží alebo si nedáva dostatočný pozor pri otváraní dverí.

Najčastejšie totiž autá trpia na škrabance od dverí vedľa parkujúcich áut. Najmä počas sviatkov však môže stres a časová tieseň priniesť aj väčšie ťukance na parkoviskách. Ak sa vám takáto nepríjemnosť prihodí a nechtiac mierne nabúrate svojím vozidlom do iného auta, je potrebné vedieť správne postupovať.

Drahocenné rady uviedla aj slovenská polícia na svojej facebookovej stránke v novom videu, kde informuje vodičov, ako takúto situáciu riešiť.

Pokuta a odobratie vodičáku

Množstvo vodičov, ktorí spôsobia svojím autom škodu na cudzom zaparkovanom aute, sa preľakne a z miesta odíde. Práve takýmto riešením si môžu spôsobiť nemalé problémy.

Ak z miesta nehody bez povšimnutia odídete, udalosť sa bude klasifikovať ako dopravná nehoda. Následne vám hrozí pokuta od 300 až do 1 300 eur, prípadne aj udelenie zákazu činnosti viesť motorové vozidlo na 12 až 60 mesiacov.

Dopátrať sa však po vozidle, ktoré "nehodu" spôsobilo, je často bez prípadného kamerového záznamu z okolitých budov či informácií svedkov veľmi náročné.

Pritom takéto škody často pokryje povinné zmluvné poistenie (PZP) vodičov. Riešením nemusí byť ani ponechanie telefónneho čísla na papieriku za stieračom, nakoľko nikdy nemáte istotu, že sa skutočne dostane do rúk vodiča.

Ako postupovať?

Drobné škody na vozidle, spôsobené iným automobilom napríklad pred obytným domom, je možné riešiť aj bez účasti polície. "Vodič si musí splniť zákonom stanovené povinnosti, medzi ktoré patrí bezodkladne zastaviť vozidlo, kontaktovať druhého účastníka zrážky, vzájomne si vymeniť osobné údaje, poskytnúť informácie o poistení vozidla, vypísať a podpísať predpísané tlačivo, zdržať sa požitia alkoholu či iných návykových látok a urobiť opatrenia, aby nebola ohrozená plynulosť alebo bezpečnosť cestnej premávky," informuje polícia.

Ak sa vodič nenachádza v "ťuknutom" vozidle, často nie je jednoduché ho kontaktovať. Ohlásiť ho však možno prostredníctvom rozhlasu v nákupnom centre, športovej hale a podobne. "Ak to nie je možné takýmto spôsobom, je nevyhnutné zabezpečiť vyrozumenie pomocou linky 158," dopĺňa polícia.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 13:09