StoryEditor

Silvestrovská noc môže byť pre auto posledná. Ako riešiť prípadné škody?

31.12.2018, 09:00
Autor:
rperpe
Veľkolepé oslavy končiaceho sa roka môžu majiteľov vozidiel poriadne potrápiť. Poradíme vám, aké sú možnosti v prípade škôd na vozidle.

Silvestrovská noc je pre mnohých vodičov skutočná zaťažkávajúca skúška. K nočným oslavám totiž neodmysliteľne patria aj petardy, ohňostroj či neriadená zábava v uliciach. Základnou a najjednoduchšou radou je odstaviť vozidlo v uzavretej garáži či odparkovať ho na bezpečnom mieste.

Takéto riešenie však nie je vždy možné, čo v takomto prípade? „Ak niekto či už petardami, ohňostrojom, prípadne vandalizmom zničil alebo poškodil vozidlo, ide o poistnú udalosť, na ktorú sa vzťahuje krytie z havarijného poistenia. Bez ohľadu na to, či ste vinníka identifikovali, alebo nie. Vo väčšine prípadov je však potrebná spolupráca zo strany vodiča,“ konštatuje Vladimír Guštafik, Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia.

Pozrite si tiež sedem zlozvykov, ktoré môžu spôsobovať podstatne výraznejšie opotrebovanie auta:

Kedy volať políciu?

Ak sa vám teda nepodarilo ochrániť auto, je dobré vedieť, v akom prípade volať políciu. „Ak pri takejto poistnej udalosti dôjde napríklad k poškodeniu skla, karosérie, pneumatík a podobne, potrebné je nehodu písomne a fotograficky zdokumentovať,“ radí Guštafik. Ak je však škoda zjavne dôsledkom úmyselného konania cudzej osoby, jedná sa o vandalizmus a vtedy už je potrebné privolať tiež políciu.

Poisťovne totiž často pri nekompletnej dokumentácii k poistnej udalosti odmietnu poskytnúť poistné plnenie. Zdokumentovanie nehody políciou je tiež nevyhnutné, ak vám škodu spôsobil sneh zo strechy budovy, ľad, cencúle a podobne a vy nepoznáte vlastníka budovy, respektíve ste s ním nemali možnosť spísať škodovú udalosť z jeho poistenia.

V prípade, že vyžadujete aby spoluúčasť platil vlastník budovy, je okrem privolania polície vhodné zabezpečiť si aj svedkov, ktorí v prípade potreby dosvedčia, že vozidlo sa nachádzalo v momente škody na konkrétnom mieste a pri konkrétnej budove. Samozrejme, musíte sa pripraviť aj na zložité vybavovačky. V prípade operatívneho lízingu však po zdokumentovaní políciou preberá podľa Guštafika komunikáciu s poisťovňou lízingová spoločnosť.

Pri dopravnej nehode alebo škode pri parkovaní je potrebné privolať políciu iba v prípade, ak výška škody zjavne prevyšuje sumu štyritisíc eur. Ak si nie ste istý, aká je výška škody, je lepšie políciu privolať. Ide tiež o prípady, ak využívate služobné vozidlo či vozidlo na operatívny lízing.

Výška spoluúčasti

V každom prípade je dobré mať uzatvorené havarijné poistenie. Jeho cieľom je totiž pomôcť finančne zvládať následky poistnej udalosti. Ide napríklad o poškodenia, ktoré spôsobí na vozidle sám vodič bez cudzieho zavinenia, poškodenia na parkovisku neznámym vozidlom, ako aj teraz v zime bežné prasknutie čelného skla spôsobené odletujúcimi kamienkami spod kolies iných vozidiel, či živelné udalosti, ako snehová víchrica, pád stromu, ale aj iného predmetu na vozidlo, poprípade požiar spôsobený napríklad silvestrovskou pyrotechnikou.

Kým v prípade likvidácie škody z PZP vinníka môže napríklad poisťovňa uplatniť amortizáciu, teda nepreplatí celé náklady na opravu a odpočíta si „zhodnotenie“ vozidla vďaka namontovaniu nových dielcov, ako upozorňuje odborník, v prípade likvidácie škody z havarijného poistenia amortizáciu neodpočíta. Samozrejme, havarijné poistenie si obvykle vyžiada vašu spoluúčasť, a to do výšky dohodnutej v poistnej zmluve.

​Výška sa odvíja od ceny poistky. „Čím je vyššia cena poistky, tým je spoluúčasť nižšia, až nulová. Spoluúčasť dokážu znížiť na nulu aj rôzne pripoistenia,“ vysvetľuje Guštafik. Pred uzavretím poistenia sa informujte na asistenčné služby, ak sa vozidlo stane napríklad po silvestrovskej noci nepojazdné a bude ho potrebné odtiahnuť či opraviť.

Čo však v prípade, ak ste na bujaré silvestrovské oslavy doplatili totálnou škodou vozidla? Ak vozidlo začalo napríklad horieť, zostalo zdemolované a podobne, teda je už nerentabilné ho opravovať, poisťovňa obvykle poskytuje plnenie len do výšky trhovej ceny auta. Tá je však zvyčajne nižšia, než účtovná zostatková hodnota vozidla v čase poistnej udalosti. Rozdiel môže dosiahnuť aj tisícky eur a znáša ho klient poisťovne.

Bez nároku na odškodnenie

Každá poisťovňa má výluky, či krátenie poistného plnenia, na ktoré sa informujte vopred. „Poisťovňu vždy zaujíma, ako k nehode došlo a či ste nešli vedome do rizika, prípadne či sa na danú poistnú udalosť vzťahuje poistné krytie,“ upozorňuje Guštafik. Prvým dôvodom, prečo by vám poistné plnenie mohla poisťovňa odmietnuť či skrátiť, je teda neúplné zdokumentovanie udalosti.

Obvykle sa výluky viažu na nesprávnu obsluhu vozidla, či na prípady, kedy vodič išiel vedome do rizika ako sú napríklad nelegálne i legálne automobilové súťaže, či používanie vozidla v teréne mimo cestných komunikácii. Poisťovňa tiež môže odmietnuť poistné plnenie aj v prípade, ak síce došlo k poškodeniu pneumatík, no neprišlo k poškodeniu žiadnej inej časti vozidla ako napríklad disku kolesa. Krátiť či odmietnuť plnenie tiež môže v prípade, ak došlo k odcudzeniu cenností či elektroniky z auta, ktoré ste vo vozidle zanechali nezabezpečené, na viditeľnom mieste a podobne.

Nielen pred silvestrovskou nocou, ale počas celého roka by ste mali dbať na poriadne zabezpečenie vozidla a pokiaľ je možnosť, tak zvoliť si tiež pripoistenia či havarijné poistenie. V prípade potreby tak bude znášanie následkov podstatne menej náročné.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:09