Pixabay
StoryEditor

Viete, ako správne jazdiť v zime? Poradíme vám jednoduché tipy

26.12.2018, 23:01
Autor:
rperpe
Zimné obdobie prináša mnohé nástrahy aj pre vodičov. Niekoľko tipov vám však pomôže zvládnuť náročnejšiu jazdu na snehu.

Zima je už v plnom prúde a niektorých nás už stihla poriadne potrápiť aj snehovou nádielkou. Príprava na zimné obdobie a jazdu v ňom nekončí len pri výmene letných pneumatík za zimné.

V zime je „čas“ spomalený, všetko trvá dlhšie (aj autu) a je s tým potrebné počítať tiež pri jazde (najmä na snehu). Je nevyhnutné prispôsobiť štýl jazdy práve zhoršeným poveternostným podmienkam v zimnom období a vyhnúť sa tak problémom v podobe šmyku či nehody.

Po dôkladnom očistení zamrznutého auta od snehu je teda potrebné mať na pamäti niekoľko jednoduchých pravidiel. Zhrnuli sme ich do stručných piatich bodov nižšie:

  1. Jazdite bez bundy a rukavíc
    Ak plánujete dlhšiu jazdu, nie len poskakovanie po meste, určite odporúčame na úvod vyzliecť si hrubú zimnú bundu a tiež rukavice. Dôvod je jednoduchý – niekoľko úvodných minút vydržíte aj v chladnej kabíne, avšak po jej vyhriatí už nebudete musieť riešiť vyzliekanie počas jazdy (NIKDY to nerobte), nebudete nervózny z tepla a taktiež budete vedieť lepšie vykonávať manévre v prípade núdze.

    Rukavice si po oškrabaní a odhrnutí auta od snehu zložte, inak hrozí, že sa vám bude volant či iné časti vozidla šmýkať v rukách a vy tak stratíte kontrolu nad ich využívaním. Ak trváte na rukaviciach, v interiéri si tie klasické vymeňte za „vodičské“ rukavice s protišmykovým materiálom na spodnej strane.

  2. Dbajte na väčší odstup, viac miesta na manévrovanie a viac času na samotnú cestu
    V zimnom období, najmä počas dní „pod bielou pokrývkou“, je nutné mať na pamäti, že všetko čo urobíte vo vozidle trvá dlhšie. Je preto potrebné udržiavať väčší odstup od vozidla pred vami, počítať s väčším priestorom na prípadné manévrovanie pri šmyku a taktiež si celkovo ponechať väčšiu časovú rezervu na cestovanie – radšej vyrazte na cesty skôr a zbavíte sa nutnosti ponáhľať sa.

  3. Plynulosť pri brzdení a akcelerácii
    Základom bezpečnej jazdy v zime a najmä na snehu je plynulosť. Všetko čo robíte, musíte robiť s citom a platí to nielen pri brzdení, ale taktiež pri zatáčaní a aj pri rozbehu/akcelerácii. Snažte sa preto brzdiť zavčas a pozvoľna, inak by mohlo dôjsť k zablokovaniu kolies.

    Pri klesaní sa odporúča brzdiť motorom (zaradiť nižší prevodový stupeň) a ak je potrebné pridať aj brzdenie pedálom, tak prerušovane - aby kolesá nestratili priľnavosť. Pri rozjazde sa snažte o jemný rozbeh a v prípade, že kolesá prešmykujú (ľad), môžete zvoliť vyšší prevodový stupeň pre následný rozjazd. V hlbšom snehu však nejazdite príliš pomaly, v opačnom prípade by totiž mohlo dôjsť k strate rýchlosti a zapadnutiu.

  4. Zatáčajte jemne
    Pri zatáčaní sa snažte taktiež vykonávať plynulý a nie ostrý pohyb volantom, pred zľadovatenou zákrutou stlačte spojku a pri výjazde ju jemne povoľujte a pridávajte plyn (do zákruty pomaly, v zákrute udržiavať rýchlosť, pri výjazde zrýchliť). Ak by už malo dôjsť k nedotáčavému šmyku na snehu, pred nárazom do obrubníka sa snažte vyrovnať kolesá v smere jazdy.

    Po náraze totiž pravdepodobne poškodíte jedine pneumatiku a nie samotný disk (často hliníkový, ktorého oprava je finančne náročná) či nápravu. Pretáčavý šmyk (pohon prednej nápravy) zvládnete pridávaním plynu, manévrovaním volantom, no rozhodne nebrzdite. Pri autách s pohonom zadnej nápravy je potrebné naopak plyn ubrať, čím predídete ešte väčšiemu pretáčavému šmyku.

  5. Overte stav vozovky
    Na záver, občas skontrolujte stav vozovky prudším zabrzdením či pootočením volantu, aby ste získali predstavu o povrchu, ktorý sa počas zimy často mení. Takéto manévre však robte jedine ak v okolí nie sú iné autá a osoby, ktoré by ste mohli ohroziť a taktiež si na takéto „testy“ vyhraďte dostatočne veľký priestor.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 08:45