StoryEditor

Z vianočného stromčeka sa ľahko stane zbraň. Ako ho správne prevážať autom?

18.12.2018, 13:00
Autor:
rperpe
Vianočný stromček je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, avšak jeho správnu prepravu autom nemusí každý poznať.

Mnohí už majú svoj vysnívaný vianočný stromček doma, no nájde sa ešte aj množstvo ľudí, ktorí si jeho nákup nechávajú na poslednú chvíľu. Nehovoríme teraz však o umelých stromčekoch v krabiciach, ale o živých, ktorých preprava môže byť pre niekoho naozaj komplikovaná. Na začiatok si stromček  nezabudnite zabaliť, čím si uľahčíte následnú manipuláciu.

Ideálny spôsob?

Správne upevnenie v aute môže byť v prípade nehody rozhodujúce. Z nesprávne pripevneného vianočného stromčeka sa totiž ľahko stane zbraň, ktorá svojou hmotnosťou ohrozí nielen vás, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Dokazuje to aj dávnejšie video poisťovne Allianz, ktoré znázorňuje, ako ľahko sa už pri 50 kilometrovej rýchlosti stáva z nesprávne pripevneného stromčeka na streche automobilu doslova projektil letiaci vzduchom.

"Strešný nosič batožiny je jediný rozumný spôsob, ako bezpečne prepravovať veľký vianočný stromček," odporúčala analytička AZT Melanie Kreutner. Najmä elastické laná sú však absolútne nevyhovujúce pri prevoze stromčeka.

Ak sa rozhodnete pre prepravu na streche, najskôr stromček zabaľte do deky (predídete tak poškriabaniu auta) a následne ho osaďte kmeňom dopredu na strešné nosiče. Na upevnenie využite výhradne neelastické upínacie popruhy a pre lepšiu pevnosť ich viackrát omotajte - napríklad o kmeň a strešný nosič.

Je nutné tiež podotknúť, že prevážaný stromček nemôže prekrývať výhľad vodiča, rovnako ako svetlá, smerovky, zadné svetlomety či poznávaciu značku EČV. Prečnievajúci stromček je tiež potrebné dodatočne reflexne označiť. Správny návod ukázala vlani tiež česká automobilka Škoda, v rámci série videí "ŠKODA Nezeptat se".

Interiérová verzia

Ak sa rozhodnete prevážať stromček priamo v aute, taktiež nie je na mieste podceňovať jeho správne uchytenie. Na začiatok si sklopíme zadné sedadlá (zvyčajne stačí jedno) a opäť pripravíme deku, ktorú rozložíte na spodok kufra. Čistenie ihličia z interiéru je totiž poriadne náročné. Aj v tomto prípade platí, že stromček smeruje kmeňom dopredu a je nutné ho poriadne zaprieť. Dopomôcť si môžete aj bezpečnostným pásom vo vozidle.

"Prevážaný stromček musí byť v aute bezpodmienečne upevnený tak, aby sa pri jazde nepohyboval. V opačnom prípade môže uvoľnený náklad pri brzdení alebo v zákrutách vážne ohroziť nielen vodiča a cestujúcich, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky," upozorňovala Kreutner.

Nie každý vyhľadáva veľké vianočné stromčeky a ak je to aj váš prípad, riešením pre prevoz môžu byť aj zadné sedadlá. Na ich prekrytie využite opäť deku, čím sa vyhnete prípadnému poškodeniu sedadiel. Následne vložte stromček na sedadlá a dodatočne ho zafixujte bezpečnostnými pásmi.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 13:53