StoryEditor

Je to jednoduché. Základné pravidlá a triky pre parkovanie v nákupných centrách

14.12.2018, 12:15
O parkovaní na parkoviskách pri nákupných centrách sa traduje veľa mýtov. Tým najväčším je, že pokiaľ ich od cesty delí závora, neplatia na nich bežné pravidlá cestnej premávky.

"Závora je tu umiestnená napríklad len preto, aby sa mohlo za parkovanie vyberať, inak nie je dôležitá. Podľa zákona sú aj parkoviská obchodných centier verejne prístupné pozemné komunikácie, pričom nerozhoduje, či sú v podzemí, na streche, či voľne priľahlé k stavbe," objasňuje český vrchný policajný komisár Ján Hemro.

Platia tu teda rovnaké pravidlá ako na ceste. Niektoré parkoviská prednosť sprava dodržiavajú úplne dôsledne, iné osádzajú plochu značkami, ktoré prednosť upravujú. Ako obvykle teda platí, že ak nevidím značku, dávam vždy prednosť sprava, píše iDNES.cz.

Je "platené" automaticky aj "strážené"?

Ďalším veľmi častým omylom je, že ak za parkovanie platím, je prevádzkovateľ zodpovedný napríklad za to, že mi niekto odrie auto. Ale tak to bohužiaľ nie je. Zodpovednosť na seba parkovisko berie len v okamihu, keď je výslovne označené ako "strážené". A parkovisko pri obchodných centrách strážené nie sú.

Navyše by sa prípadná zodpovednosť týkala len škôd na aute, nie predmetov umiestnených v ňom. Pokiaľ nemáte špeciálne pripoistenie batožiny, nenahradí vám teda prípadnú škodu nikto. Myslite na to a v aute nenechávajte nikdy nič cenné, ​​dokonca ani nič, čo by ako cenné mohlo vyzerať - nalákate tak prípadných zlodejov.

Cez 40 percent všetkých dopravných nehôd s následkom poškodenia vozidla sa podľa poisťovne Allianz stane pri parkovaní. "K úplnej väčšine z nich dochádza pri cúvaní a častejšie ako kto iný je spôsobujú vodiči nad 65 rokov," hovorí hovorca poisťovne Václav Bálek. Ako postupovať?

"Na parkovisku sa musíme v prípade nehody správať ako u nehody na diaľnici, ceste alebo miestnej komunikácii," hovorí Roman Budský z českého Tímu cestnej bezpečnosti. Pri malých ťukancoch, ktoré sú na parkoviskách bežné, nie je potrebné políciu volať, ak sa obaja vodiči zhodnú na vine. Škoda poškodenému sa bude hradiť z povinného ručenia vinníka.

Keď na parkovisku utrpíte väčšiu škodu, stanete sa obeťou vandalizmu alebo ak vinník poškodenia ušiel, obráťte sa na políciu a súčasne na prevádzkovateľa parkoviska - po prvé by mal vedieť, že sa v jeho priestoroch niečo stalo, po druhé poskytne prípadné kamerové záznamy.

Na miesta pre invalidov len na chvíľku

Na mnohých parkoviskách nájdete vyhradené miesta pre rodičov s deťmi. Bývajú v blízkosti vchodu do nákupných centier, aby deti nemali veľa príležitostí utiecť rodičom a vbehnúť pod idúce auto. Státia sú širšie, možno tak lepšie doširoka otvoriť dvere a vybrať sedačku s dojčaťom alebo dieťa odopnúť. Ale pozor, z pohľadu zákona na nich môže stať úplne ktokoľvek, žiadna dopravná značka pre také miesto totiž neexistuje. Ak však deti nemáte, je blokovanie takých miest hulvátstvo.

Iné je to však u miest vyhradených invalidom. Musia byť riadne označené a vybavené dopravnou značkou. Potom ten, kto tam parkuje, bez toho, aby spĺňal podmienky, porušuje pravidlá cestnej premávky. Ostatní vodiči môžu na takých miestach iba zastaviť, a to najdlhšie na tri minúty, ale nesmú pritom obmedziť autá, pre ktoré je parkovisko vyhradené. A za porušenie zákona je stanovená taktiež poriadne mastná pokuta.

Nepomôže ani výhovorka, že veziete napríklad príbuzného na barlách. "Podstatný nie je aktuálny fyzický stav prepravovaných osôb, ale potvrdenie od úradu. Na vyhradenom parkovisku pre vozidlo označené parkovacím preukazom pre osoby so zdravotným postihnutím je vozidlám bez tohto označenia státie zakázané," vysvetľuje Michal Dlabola, český právnik so zameraním na dopravu.

MF DNES/iDnes.cz

​Parkovisko pri nákupných centrách bývajú veľké. Akonáhle sa však začne plazivo šíriť predvianočná nákupná horúčka, môže byť aj tu problém zaparkovať, následne nájsť svoje auto a potom bez problémov parkovisko opustiť. Ale aj na to existuje pomerne jednoduché riešenie.

Moderné parkoviská vedia ukázať vodičom pomocou svetelnej signalizácie počet voľných miest a naviesť ich tam, kde ich je najviac.

Parkovacie lístky

Veľa vodičov máva problém s vyberaním parkovacieho lístka zo stĺpika pri vjazde. Keď sa k nemu netrafíte "na prvú dobrú", nie je to žiadna hanba. Nepanikárte, pokojne si prejdite k stojanu znova. A poradíme vám trik: otvorte okienko už vopred a pri zachádzaní k stojanu sa z neho vykloňte a pozerajte sa, kde je obrubník. Nielen že zastanete dostatočne blízko pre pohodlné vybranie lístku, ale vyhnete sa tiež oškretiu diskov.

Obdobná rada platí aj pri výjazde, ak máte lístoček priložiť k skeneru či vhodiť do automatu. Dobrou správou je, že mnohé parkoviská naskenujú registračné značky a párujú ich s vydanými lístkami. Pri výjazde potom systém pozná, či ste sa zmestili do časového limitu parkovania zdarma, či ho máte zaplatené, a závora sa pred vami zdvihne, bez toho aby ste museli k stĺpiku nakláňať.

Kde je moje auto?

Niektorí návštevníci nákupných centier, najmä pri dlhých vianočných nákupoch, musia riešiť problém menom "kde som sakra to auto nechal?". Niektoré moderné parkoviská majú stroj, doň naťukáte registračnú značku vozidla a on vám ukáže, kde parkujete.

Inak bývajú na parkoviskách štandardom skôr číselné, písmenkové či farebné systémy - skúsení vodiči odporúčajú odfotiť si číslo státia a až následne sa ísť venovať nákupnej mánii. Potom vás pamäť nezradí ani po niekoľkých hodinách v nákupnom centre a vy jednoducho nájdete svoje auto.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. apríl 2024 17:29