StoryEditor

Prichádza náročné obdobie. Toto by mala byť podľa polície povinná výbava chodcov

21.11.2018, 09:10
Autor:
TASRTASRrperpe
Tma či znížená viditeľnosť je počas zimného obdobia skôr a podstatne častejšia.

Aktuálne ročné obdobie môže výrazne prispieť k zníženej viditeľnosti na cestách. Chodci by preto nemali zabúdať na dôležité reflexné prvky a mať na pamäti pravidlá cestnej premávky. Polícia okrem toho ponúka niekoľko rád, ktoré môžu pomôcť zvýšiť ich bezpečnosť.

"Chodci môžu svoju viditeľnosť na vozovke zvýšiť napríklad používaním reflexných prvkov, ktoré pri zníženej viditeľnosti odrážajú dopadajúce svetlo až na vzdialenosť 200 metrov," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Pozrite si tiež základy používania svetlometov na automobile:

​Pri prechádzaní cez cestu majú chodci použiť priechod, nadjazd alebo podjazd na to určený. Vstúpiť na vozovku by mali podľa polície až keď dôkladne skontrolujú situáciu na ceste a uistia sa, že sa ani z jednej strany nepribližuje žiadne vozidlo.

Zvýšiť bezpečnosť môžu následne aj tým, že nebudú na cestu vychádzať spomedzi zaparkovaných áut, ktoré znemožňujú ostatným vodičom výhľad - často sa stáva, že spoza autobusu na zastávke vybehne chodec. Rovnako by v tomto prípade mali vodiči predvídať a pri autobuse na zastávke minimálne spomaliť.

Polícia Slovenskej republiky tiež upozorňuje chodcov na dodržiavanie svetelnej signalizácie pre chodcov - napríklad na križovatkách. Mihalíková tiež upozorňuje, že by mali zásadne používať priechod pre chodcov a vždy prechádzať čo možno najkratším smerom, čiže kolmo na cestu.

Na zvýšenie opatrnosti polícia vyzýva aj vodičov samotných motorových vozidiel. Dôležité je podľa nej, aby sa správali predvídavo a boli maxmimálne obozretní. Jazdu by mali prispôsobiť "stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a vlastným schopnostiam".

​Cesty sú často vlhé, mokré a niekde zapadnuté lístím. Takáto vozovka sa môže často šmýkať, nakoľko sa rozmočené lístie dá ľahko prirovnať k slabšej poľadovici. Treba s tým preto už dopredu rátať a prispôsobiť štýl jazdy.

Hovorkyňa vysvetlila, že aj vodiči môžu zvýšenou pozornosťou a rešpektovaním iných účastníkov premávky predísť udalostiam, ktoré mávajú často tragické následky.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 08:58