StoryEditor

Ako sa správajú a čo ovplyvňuje Slovákov pri výbere zimných pneumatík?

05.11.2018, 12:20
Aké je správanie slovenských vodičov počas prípravy auta na zimnú sezónu?

Pred blížiacou sa zimnou sezónou, ktorá už pomaly klope na dvere, realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívny prieskum zaoberajúci sa servisným správaním vodičov pred sezónnou výmenou pneumatík.

Známa spoločnosť Continental chce vďaka tomu bližšie poznať zvyky a zásady, ktorými sa motoristi riadia a podľa toho následne nastaviť aj svoju filozofiu.

V prieskume z prvej polovice septembra sa pýtali celkovo 500 obyvateľov Slovenska, ktorí sa starajú o výmenu plášťov na svojich vlastných vozidlách.

​Vyše polovica z nás dáva pri výbere zimných pneumatík prednosť vlastnej skúsenosti. Nie je to s nami teda ešte také zlé, hoci stále mnohí predsa len uprednostňujú cenu a podľa nej upravia svoj výber pneumatík.

Zaujímavé je, že takmer tri štvrtiny z nás majú dve kompletné sady kolies. Pri takomto počte neprekvapí, že tretina si pred sezónou mení pneumatiky na svojich vozidlách svojpomocne. Na tom nie je nič zlé, ak majiteľ nezanedbáva nastavenie geometrie a vyváženie kolies, čo už doma v garáži asi zvládne len málokto.

Pneumatiky pravidelne prezúva 95 percent vodičov

Prieskumom Continental nadväzuje na jarnú "akciu" Vision Zero Roadshow, počas ktorej zisťovali naše správanie na jar, no teraz išlo o aktuálnu predzimnú prípravu.

Ukázalo sa, že takmer všetci vodiči (95 percent) pravidelne menia pneumatiky pred ďalšou sezónou, pričom veľká väčšina z nás už pochopila, že má význam mať dve sady a prehadzovať tak celé kolesá.

V prieskume ani jeden respondent neuviedol, že by používal letné pneumatiky po celý rok (otázne je, či nikto neklamal). Pri výmene pneumatík sú Slováci konzervatívni a veľmi si nepotrpia na striedanie rozmerov kolies.

Totižto, 71 percent účastníkov prieskumu používa rovnaký rozmer pneumatík počas letnej, ale aj zimnej sezóny. Viac ako 64 percent respondentov zároveň priznalo, že tlak v pneumatikách vôbec nekontroluje.

Tu potrebné uvedomiť si, že správne nahustené pneumatiky zohrávajú dôležitú úlohu nielen pri spotrebe vozidla, ale tiež pri jazdných vlastnostiach a taktiež bezpečnosti. Odporúčaný tlak nájdete na veku nádrže, prípadne na B-stĺpiku po otvorení dverí vodiča.

Vyše tri štvrtiny vodičov skladuje pneumatiky doma

Prieskum ďalej zisťoval, kde vodiči zvyknú prezúvať svoje autá pred sezónou. Zaujímavé je, že takmer 33 percent respondentov odpovedalo, že si sady diskov menia sami. To potvrdzuje, že sú Slováci "národ kutilov" a neboja sa priamo zapojiť do údržby svojho vozidla.

„Pri výmene kolies svojpomocne je dôležité poznať základné pravidlá. V prípade, že je minimálny rozdiel v hĺbke dezénu predných a zadných pneumatík, potom je odporúčané pneumatiky na nápravách pravidelne striedať. Predíde sa tak nerovnomernému opotrebeniu pneumatík, a tým sa predĺži aj ich životnosť,“ radí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Continental Barum.

„Pokiaľ je však rozdiel v hĺbke dezénu medzi prednými a zadnými pneumatikami výraznejší, potom je nutné obúvať vždy pneumatiky s menšou hĺbkou dezénu na prednú nápravu z dôvodu bezpečnosti,“ dodáva Langer.

iDnes.cz

​Viac ako tri štvrtiny respondentov skladujú nepoužívané plášte doma. Napriek tomu, že väčšina servisov štandardne ponúka možnosť uskladnenia sezónnych pneumatík u nich, veľká časť Slovákov túto službu nevyužíva.

Vodičom neprekáža práca a nepohodlie spojené s uskladnením pneumatík doma a dokážu si nájsť miesto, kde ich odložia. Najčastejšie je to podľa prieskumu v garáži, pivnici či na povale, alebo ich odvážajú na chatu, k rodičom a podobne.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 22:54