StoryEditor

Odvrátená stránka moderných áut. Tieto práce zaberú v servise najviac času

17.08.2018, 13:48
Súčasné špičkové modely áut ponúkajú vymoženosti, o ktorých sa nám pred rokmi ani len nesnívalo.

Automobily sa za posledných niekoľko rokov skokovo zmenili a dnes sú to v prípade prémiových značiek naozaj technologicky vyšperkované kúsky.

Jednoducho, sprísňujúce sa normy a dbanie na bezpečnosť prinieslo do vozidiel systémy, o ktorých by sa nám nedávno ani nezdalo.

Zo strany vodiča ide o príjemné doplnky, ktoré mu počas každodennej jazdy dokážu veľmi pomôcť. Avšak na strane druhej je tu fakt, že automobily sú čím ďalej tým zložitejšie. To platí najmä pre automechanikov, ktorí sa musia novým technológiám použitých v autách stále priúčať.

Z prehľadu, ktorý pripravila sieť autoservisov ProfiAuto, vyplýva, ktoré úkony zaberajú mechanikom najviac času:

​​Ak sa niečo na vozidle pokazí, človek zvyčajne zavíta do servisu a vyžaduje čo najrýchlejšiu opravu. Svet je totiž uponáhľaný a auto množstvo ľudí bezpodmienečne potrebuje na vykonávanie svojej práce a podobne. Nech je to už akokoľvek, nikoho by zrejme nepotešilo "odstavené" auto v servise na niekoľko dní.

Cena práce potom totiž nebude práve malá. Najčastejšia otázka zákazníkov autoservisov teda znie „Ako dlho to bude trvať“? Doba opravy vozidla je tak vždy jednou z najcitlivejších tém v línii zákazník – servis.

„Motorizmus sa bleskovo rozvíja. Čím ďalej, tým väčší vplyv na to, ako fungujú autá a ako vyzerá ich oprava, majú nové technológie. S prihliadnutím na výzvy, ktoré so sebou nesie súčasnosť, je čím ďalej, tým ťažšie určiť čas, ako dlho bude trvať štandardná oprava dielov v servise. Rozpätie je široké: ľahké poruchy je možné odstrániť počas jednej hodiny a závažné problémy sú také, ktorým venujeme viac ako 10 hodín,“ hovorí Jindřich Krejčí, riaditeľ siete ProfiAuto pre Česko a Slovensko.

Výzvy, ktorým musia mechanici v autoservisoch čeliť, sú stále významnejšie. Vyžadujú tak nielen stále rozširovanie odborných znalostí, ale premietajú sa aj do dĺžky jednotlivých opráv.

Pozrite si tiež vyjadrenie predsedu Cechu predajcov a autoservisov Slovenskej republiky k zmenám ohľadom závažných opráv áut:

„K časovo najnáročnejším opravám patria tie, ktoré sú spojené s konkrétnou značkou auta, ako napríklad komplikované výmeny rozvodov v Mercedese CDI, ktoré vyžadujú úplnú demontáž motora alebo poruchy určitých súčastí, napríklad prevodoviek či elektrických systémov,“ hovorí technický poradca siete autoservisov ProfiAuto Lubomír Kroužílek.

Ďalším dôvodom predĺženia času opravy je neštandardná konštrukcia niektorých modelov áut. Príkladom môže ísť Mercedes triedy A, ktorého motor sa nachádza v komore horizontálne a nie vertikálne, ako je tomu pri väčšine automobilov.

Vzhľadom na to je prístup k niektorých jeho súčastiam výrazne sťažený a demontáž motora náročnejšia. Podobné je to aj pri modeli Opel Insignia - elektrický systém, sieť CAN a ostatné súčasti predávania dát sú vystavané inak, ako je štandard.

Medzi bežné opravy patrí napríklad rýchly olejový servis automobilu s benzínovým a dieselovým motorom. Závažné a komplikované opravy oproti tomu stále častejšie vyžadujú vlastníctvo širokého spektra diagnostických prístrojov a znalosti z rôznych oblastí motorizmu, elektroniky a IT.

Veľkú rolu tu hrajú tiež schopnosti konkrétneho mechanika. Ide napríklad o poruchy, s ktorými si skúsený servisný technik poradí za hodinu a nováčik ich môže potrebovať hneď niekoľko. „Profesionalita nie je len prax, ale aj dodržiavanie celého radu servisných štandardov, ktoré ovplyvňujú dĺžku opravy,“ hovorí Krejčí.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 15:33