Alžbeta Harry Gavendová / HN
StoryEditor

Ste pripravení na elektromobilitu? Tieto pojmy fanúšikovia bežných áut nenávidia

03.01.2022, 11:05
Dokážete zodpovedať správne všetky otázky súvisiace s elektrifikovanými vozidlami, elektromobilitou a čisto batériovými autami?

Doba, kedy vozidlám na cestách pracovali pod kapotou výhradne čisto spaľovacie motory sa nezadržateľne končí a o slovo sa čoraz viac hlásia elektrifikované alebo plne elektrické automobily. Výrobcov k ich vývoju a stále väčšiemu presadzovaniu tlačí znižovanie emisií, keďže hodnoty stanovené bruselskými úradníkmi sa bez zapájania "elektrických pomocníkov" v podstate nedajú spĺňať. 

A hoci to fanúšikov zaužívaných klasických spaľovacích modelov áut neteší, budú si musieť na postupné vymieranie veľkoobjemových a výhradne benzín či naftu využívajúcich áut zvyknúť. Na druhú stranu, elektrifikované alebo elektrické autá môžu priniesť do životov vodičov množstvo výhod - netreba sa na nich teda pozerať len cez prsty.

Práve elektrické autá môžu byť vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí jazdia prevažne v meste a na krátke trasy, čo je pre konvenčné vozidlá ten najhorší možný spôsob využívania. Na len niekoľko kilometrových cestách z domu do zamestnania alebo obchodu sa totiž klasický motor nestihne dostatočne zahriať a pracuje tým pádom v neideálnych podmienkach - môže to znižovať jeho životnosť a zároveň musí vodič strpieť vyššiu spotrebu paliva a opotrebenie mnohých dielov.

Elektrické vozidlá majú v tomto smere výhodu, keďže ich zahrievanie nie je potrebné a fungujú efektívne už v podstate okamžite po štarte. Nehovoriac o tom, že v zime vás potešia sálajúcim teplom takmer hneď po vyrazení na cesty alebo ešte pred tým (napríklad vďaka predohrevu aktivovanému skrz aplikáciu), disponujú maximálnym výkonom vždy a okamžite, šetríte na nákladoch na servis a zároveň je ich využívanie efektívne aj pre vašu peňaženku - pri domácom nabíjaní jazdíte v zásade za zlomok ceny voči bežných spaľovacím autám.

A keďže budúcnosť je podľa mnohých práve elektrická, je nutné sa na kompletný prechod k elektromobilite aj náležite pripraviť. Mnohé značky totiž už ohlásili koniec vývoja konvenčných motorov a presedlanie výhradne na elektromobily alebo hybridy. V kvíze sme si pre vás preto pripravili 10 otázok, ktoré preveria, ako ste na tom so spoznávaním pojmov súvisiacich s e-autami, hybridmi a elektrifikovanou dopravou ako takou.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 05 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 20:38