StoryEditor

Častý problém na cestách. Situácia na semafore, ktorú nie každý správne chápe

27.07.2018, 11:17
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Nielen v hlavnom meste, ale aj v mnohých iných častiach Slovenska sa stretnete s križovatkou s doplnkovým signálom v podobe šípky.

V poslednej dobe sa v Bratislave množia sťažnosti na Magistrát hlavného mesta, aj na správcu svetelnej signalizácie a tiež na políciu, že sú v meste križovatky, kedy z križujúcich smerov majú vozidlá naraz zelenú.

Je to však naozaj tak? Situácia na semafore s doplnkovou šípkou totiž môže poriadne pomotať hlavu. No keby si vodiči dobre pamätali pravidlá, žiaden problém by to nebol.

Pozrite si aj nedávne video, vysvetľujúce problematiku pri "zipsovaní" vodičov v premávke:

​Ale pekne po poriadku. Pred časom skupina poslancov navrhovala, aby sa počas červenej na križovatke mohlo odbočiť vpravo. Mnohí boli proti, nakoľko nie každá križovatka a nie každý úsek cesty je na niečo také pripravený.

Vhodné miesta na odbočenie doprava počas červenej sa označujú zelenou šípkou. V iných krajinách je na to plechová tabuľka so zelenou šípkou. Ale význam je v podstate ten istý.

V Bratislave by ste takto riešené križovatky mohli nájsť napríklad na križovatke Trnavská – Jégeho, alebo Krupkova pri obchodnom centre Eurovea v smere na Dostojevský rad, alebo Trnavská - Slovinská. Takýchto miest je však na celom Slovensku nespočetne veľa.

Práve z vyššie menovaných miest chodia v Bratislave najčastejšie sťažnosti, poprípade sa tam stávajú zbytočné nehody a škodové udalosti.

Čo vraví vyhláška?

Doplnkový signál (rôznych smerov) so zeleným svetlom v tvare zelenej šípky, ktorým je doplnený signál s plným červeným svetlom „Stoj!“, svietiaci súčasne s týmto signálom alebo súčasne so signálom s plným žltým svetlom „Pozor!“, alebo súčasne so svietiacim signálom s plným červeným svetlom „Stoj!“ a signálom s plným žltým svetlom „Pozor!“, znamená pre vodiča možnosť pokračovať v jazde len v smere, ktorým uvedená šípka alebo šípky ukazujú; pritom vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlám idúcim vo voľnom smere, ako aj prednosť chodcom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre chodcov a cyklistom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre cyklistov, pritom ich nesmie ohroziť ani obmedziť; na tento účel je povinný zastaviť vozidlo.

Nehoda?

Je v podstate jedno, keď sa budete oháňať tvrdením, že ste mali zelenú. Zelenú ste síce mali, ale iba doplnkovú, a to je veľmi veľký rozdiel. Vinník je v týchto prípadoch jednoznačný - budete ním práve vy.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 10:29:40 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:41