StoryEditor

Môžete prísť aj o vodičák. Mobil za volantom v Európe prísne trestajú

21.07.2018, 06:23
Za volantom by mali vodiči venovať pozornosť predovšetkým situácii na ceste, mnohí sa však nevedia ani po usadnutí za volant odpútať od mobilu.

Nielen v Česku či na Slovensku je totiž použitie mobilu pri riadení priestupkom. Okrem pokuty je v mnohých európskych štátoch aj bodový systém. Kým body hrozia predovšetkým držiteľom vodičského oprávnenia danej krajiny, tak pokuty sa vzťahujú na všetkých vodičov bez rozdielu, píše iDnes.cz.

Napríklad na Slovensku môžu policajti udeliť blokovú pokutu vo výške až 60 eur, čo je proti Česku o polovicu vyššia sankcia. V správnom konaní je potom maximálna hranica 100 eur.

Do problémov vás môže dostať fakt, že kvôli nedostatočnému obnosu nemôžete pokutu na mieste uhradiť. V takom prípade vám môže policajt dokonca zadržať vodičský preukaz. Vydá síce potvrdenie, ktoré vás počas 15 dní oprávňuje k ďalšej jazde, to však platí iba napríklad na území Slovenska.

To môže byť nepríjemné v prípade, že ide iba o tranzitný štát. Zadržaný vodičák vydá polícia až po preukázateľnom uhradení pokuty.

Podobnému postihu ako v Česku sa za držanie mobilu počas jazdy, a to aj napríklad pri obyčajnom státí na semafore, vystavujú vodiči aj v Poľsku. Tu za tento prečin proti dopravným predpisom hrozí pokuta vo výške 200 zlotých, teda v prepočte zhruba 50 eur. Pre porovnanie dodajme, že poľskí vodiči za tento priestupok dostanú päť trestných bodov, v Česku dva a pokuta je vo výške zhruba 40 eur.

Napríklad v Rakúsku, ktoré je povestné neústupnými policajtmi, je výška pokuty trochu prekvapujúca. Za telefonovanie, ktoré zahŕňa okrem samotného držania telefónu pri uchu aj jeho ovládanie (napríklad prijatie/ukončenie hovoru, písanie/čítanie SMS, chatovanie, prehliadanie internetových stránok), hrozí bloková pokuta vo výške 50 eur. Výška sa teda od Slovenska veľmi nelíši.

V prípade odmietnutia uhradiť pokutu na mieste sa jej výška v správnom konaní môže vyšplhať na maximálne 72 eur, vodičovi navyše hrozí 24 hodinové väzenie. Rovnaký postih hrozí aj v prípade, že vodič počas jazdy zadáva adresu do navigácie v mobile. Adresu preto zadávajte pred jazdou, alebo jednoducho zastavte.

Pexels (Ilustračná snímka)

​Naopak v Nemecku od vlaňajšieho októbra sú postihy už o poznanie citeľnejšie. Teraz totiž za telefonovanie počas jazdy bez použitia handsfree hrozí pokuta vo výške minimálne 100 eur. V prípade, že dôjde súčasne k ohrozeniu iného účastníka cestnej premávky alebo chodca, tak postih stúpne už na 150 eur a je s ním spojený aj mesačný zákaz šoférovania. Ten je udelený aj v prípade spôsobenia nehody, kedy pokuta dosahuje výšku 200 eur.

Zastaviť nemusí stačiť

Na použitie telefónu pri státí na semafore pozor aj vo Francúzsku, také počínanie je postihované rovnako ako samotné telefonovanie počas jazdy. Od júla 2015 potom platí aj zákaz používať za volantom akákoľvek slúchadlá, a to ako pre telefonovanie, tak pre počúvanie hudby.

Sankcia za toto previnenie je nemalá, je totiž rovných 135 eur (+ tri trestné body). A pozor, použiť mobilný telefón v aute je vo Francúzsku nelegálne, aj keď vodič zastaví.

Hovor, ktorý by ste sa rozhodli vybaviť z vozidla odstaveného napríklad pri krajnici, hoci so zapnutými výstražnými svetlami, by vás mohol teda vyjsť nezvyčajne draho. Postih nehrozí iba v prípadoch, keď vozidlo zaparkujete na parkovisku či súkromnom pozemku alebo máte poruchu.

​Ak mierite na juh, potom pozor predovšetkým v Taliansku. Tu sa totiž pokuty pohybujú v rozmedzí od 161 do 646 eur (a päť trestných bodov). V prípade opakovaného porušenia potom môže talianska polícia odobrať aj vodičské oprávnenie, a to až na tri mesiace. Minimálne však na jeden mesiac.

Pred koncom minulého roka bol však podaný nový návrh cestného zákona, ktorý počíta s výrazne vyššími sankciami. Po novom by mal byť tento prehrešok postihovaný minimálne 322 eurami, maximálne potom 1 294 eurami.

Opakovaný priestupok by však znamenal dvojnásobne vyšší postih, teda od 644 až do 2 588 eur. Výrazne dlhšia by v takom prípade mala byť aj doba zabavenia vodičského oprávnenia, teda od dvoch do šiestich mesiacov.

​Vodič motorového vozidla počas jazdy nesmie používať mobilný telefón alebo iné zariadenia spôsobom, ktorý by znížil možnosť reakcie a bezpečného riadenia motorového vozidla, ani v Chorvátsku. V obľúbenej letnej destinácii, do ktorej mieria aj tisíce slovenských či českých vodičov, totiž za tento prečin hrozí pokuta vo výške 500 kún (takmer 70 eur).

Pexels (Ilustračná snímka)

Je to síce viac ako v Česku, avšak v porovnaní so severskými štátmi ide o smiešnu sumu. Napríklad Švédsko používanie mobilu počas šoférovania postihuje 1 500 švédskymi korunami, teda v prepočte asi 145 eurami. O niečo vyššia sankcie potom platí v Nórsku. Tunajšie polícia totiž tento priestupok pokutuje 1 700 nórskymi korunami, čo je zhruba 150 eur.

Profesionálnym vodičom hrozí vo Veľkej Británii výrazne vyššie pokuty

Rovnako na území Veľkej Británie môžete pokutu dostať aj v prípade, že si s telefónom v ruke krátite chvíle pri pomalom posúvaní sa v kolóne či čakaní na semafore. Použiť ho za volantom môžete iba v prípadoch, keď je vozidlo zaparkované, alebo ste v núdzi a potrebujete bezodkladne kontaktovať tiesňovú linku.

Za porušenie zákazu hrozí vo Veľkej Británii pokuta vo výške 100 libier, teda v prepočte približne 110 eur. Na profesionálnych vodičov, teda vodičov nákladných vozidiel a autobusov, sa vzťahuje však výrazne vyššia pokuta: 2 500 libier (viac ako 2700 eur).

Britskí zákonodarcovia by však rovnako ako Taliani radi základnú hranicu zvýšili, nová legislatíva totiž počíta s 200 librovým postihom (asi 230 eurami). Tým by sa Veľká Británia vyrovnala napríklad Holandsku.

Avšak nie vo všetkých európskych štátoch sú postihy tak vysoké. Protikladom je napríklad Bulharsko. Tu totiž venovanie pozornosti telefónu namiesto cestnej premávke vyjde vodiča iba na 50 leva, teda na v prepočte iba približne 25 eur.

Ešte nižší postih je potom v Lotyšskej republike. Existujúci zákon totiž tunajším policajtom umožňuje rovnaký prečin postihovať iba pätnásťeurovou pokutou. Aj lotyšskí zákonodarcovia však prerokúvajú novelu, vďaka ktorej by pokuta stúpla na minimálne 25 eur. Uplatňovať by sa mala totiž najnovšie aj horná hranica, ktorá by mala byť 100 eur.

01 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 08:46