StoryEditor

Kedy sa vytratí alkohol a môžete nafúkať z nealkoholického piva? Odpovedala priamo polícia

22.04.2019, 06:47
Doprajete si počas sviatkov, ale i teplých dní osviežujúce nealkoholické pivo, no trápi vás, či pri policajnej kontrole aj napriek tomu nenafúkate?

K Veľkej noci a oblievačkám neodmysliteľne patrí aj alkohol či vychladené pivo. Rovnako tak môžeme na cestách stretávať podstatne viac policajtov a tí pozorne kontrolujú, či si za volant nesadáte pod vplyvom alkoholu.

Aby sme pri dychovej skúške dosiahli nulovú hodnotu, no zároveň si dopriali osvieženie, často siahame po nealkoholických pivách. Množstvo vodičov má však aj napriek tomu pochybnosti, či z nealko piva s hodnotou 0,5 percenta pri následnej policajnej kontrole "nenafúkajú". Podobne na tom môžu byť rôzne sladkosti a preto sa tejto téme polícia pred časom, spolu so znalcami, venovala.

Facebook/Polícia Slovenskej republiky

​Otázniky nad hlavami vodičov sa objavujú najmä pri obľúbených nealkoholických pivách Birell s hodnotou 0,5 percenta alkoholu či pri pochúťkach s arómami rumu alebo whiskey. Takéto jedlá a nápoje však často obsahujú menej alkoholu ako napríklad kefír, prípadne obyčajný toastový chlieb.

Alkohol sa totiž využíva okrem vína, piva či liehovín v nízkych koncentráciách aj v celom zástupe bežných potravín a nealko nápojov. Ide najmä o kvasené produkty, výrobky z kysnutého cesta či produkty z ovocia. Potravinári využívajú fermentačné procesy, ktorými dodávajú svojim výrobkom odlišnú chuť, farbu a v neposlednom rade tiež nutričnú hodnotu. Napríklad pri toastovom chlebe sa alkohol aplikuje na povrch pečiva, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť.

Polícia vo svojom videu vlani skúmala rôzne produkty. Ako potvrdila, počas sviatkov či letných dní sa môžete pokojne osviežiť rovnako Birellom s 0,5 percentom alkoholu, ako aj Zlatým Bažantom s nulovou hodnotou alkoholu. Nealkoholické pivo je jednoducho nealko.

„Upozorňujeme na právo požiadať policajnú hliadku fúkať o 15 minút po zastavení, aby sa z tela odbúral minimálny alkohol zastúpený v niektorých z výrobkov každodennej spotreby,“ uvádza polícia.

Docent Ľubomír Straka z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Univerzitnej nemocnice Martin vysvetľuje, že táto čakacia lehota "je nevyhnutná kvôli alkoholovým výparom, ktoré v ústnej dutine ostávajú ešte zhruba päť až 10 minút v rôznych záhyboch, dutých priestoroch pod plombami či v zubných kazoch." Ako dodal, meranie môžu skresliť aj ovocné džúsy, ústne spreje s obsahom liehu, lieky, kvapky či dokonca grgnutie.

„Dychová analýza vykonaná v už päť minútovom intervale po dopití nealkoholického piva Birell ani v jednom prípade nedosiahla pozitívne výsledky,“ uviedol Straka po vykonanej expertíze. Tá navyše potvrdila, že človek môže za prvú hodinu pitia nealkoholického piva vypiť osem až 13 jeho pollitrov. Všetko však závisí od veku a váhy konkrétneho človeka.

Následne môže každú ďalšiu hodinu vypiť štyri až šesť pollitrov bez toho, aby pri dychovej skúške nafúkal. Vypiť vyššie množstvo tekutiny je už prakticky nemožné a navyše pre organizmus nezvládnuteľné. Rozdielne hodnoty v nealkoholických pivách má potom za následok odlišná výrobná receptúra jednotlivých značiek.

Viac alkoholu ako napríklad v nealkoholickom pive Birell je aj v kyslej kapuste či balenom toustovom chlebe:

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s

01 - Modified: 2024-04-09 06:37:21 - Feat.: - Title: Z bratislavského mosta Lanfranconi skočil muž, zraneniam na mieste podľahol 02 - Modified: 2024-04-08 13:54:25 - Feat.: - Title: Polícia obvinila troch mužov z falšovania výnimiek na parkovanie. Prípad môže súvisieť s kauzou okolo Separa a jeho priateľky 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 12:02:34 - Feat.: - Title: Polícia začala v prípade tragickej nehody v Spišskom Podhradí trestné stíhanie 05 - Modified: 2024-04-09 14:41:54 - Feat.: - Title: Americká legenda je na Slovensku: Koľko stojí obľúbený Ford i jeho špeciálna verzia?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
10. apríl 2024 03:48