StoryEditor

Slovák pred dovozom auta „stočil” pol milióna kilometrov. Nový systém však pomáha

13.07.2018, 11:08
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Slovensko spolu s Belgickom a Holandskom aktívne riešia problematiku s vozidlami s upraveným, respektíve "stočenými" kilometrami.

Prípadov so stočenými kilometrami je však aj napriek fungujúcemu novému systému stále dosť. Máme tu dokonca aj rekord, ktorý stojí za zmienku. Slovák totiž stočil pol milióna kilometrov.

Pri dovozoch z Holandska sa podarilo za prvý polrok tohto roka znížiť počet manipulácií z koncoročných 42,6 percenta na 11,26 percenta, čo je pokles o 31,34 percenta. Podobný vývoj nastal aj pri vozidlách dovezených z Belgicka. Od marca do konca júna 2018 sa počet vozidiel so stočenými kilometrami znížil o viac ako polovicu zo 14,84 percenta na 7,2 percenta.

​Štatistiky jednoznačne potvrdzujú, že nový systém vymieňania údajov o stave najazdených kilometrov prispieva k zníženiu dovážaných vozidiel so stočenými kilometrami. Ojazdené vozidlá importované na Slovensko z Holandska boli v priemere stočené o 77 300 kilometrov a z Belgicka o 54 600 kilometrov.

Dodávka zázračne omladla

Rekordérom v stočených kilometroch je Ford Transit. Ten mal „upravený“ odometer až o 541 630 kilometrov. Auto malo v Holandsku na počítadle prejdenej vzdialenosti zaznamenaných pôvodne úctyhodných 705 891 kilometrov, na Slovensku to bolo už len viac ako 164-tisíc kilometrov.

Najčastejšie mali stav kilometrov na odometri upravené automobily značiek: Škoda, Volkswagen, Renault, Ford a Peugeot. Mnohé vozidlá pred dovozom a prihlásením na Slovensku boli registrované v tretích krajinách a až následne prihlásené u nás. Medzi najčastejšie krajiny preregistrácie patria: Nemecko, Česká republika, Poľsko a Belgicko.

Slovenská republika po vzore belgického systému Car-Pass od 20. mája tohto roka zaviedla povinnosť štátnych i súkromných subjektov z automobilového odvetvia zasielať informácie vrátane údajov z počítadiel prejdenej vzdialenosti (odometrov) do Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV).

Doteraz zasiela údaje do RPZV okolo 500 subjektov, či už ide o autobazáre, autoservisy, lízingové a poisťovacie spoločnosti, technické a emisné kontroly, kontroly originality alebo o znalcov v doprave.

Kúpa jazdeného naftového auta sa vám môže vypomstiť. Overte si preto okrem iného aj technický stav a pozor si dajte aj na tieto diely:

Register k 30. júnu tohto roka obsahoval takmer 26 miliónov záznamov k viac ako 3,4 milióna registrovaných vozidiel. Pracoviská kontroly originality a poskytovatelia výpisu z RPZV už stihli odhaliť 2 819 vozidiel so stočenými kilometrami.

Z toho 798 vozidiel malo upravovanú poslednú hodnotu najazdených kilometrov, čo svedčí o nepoctivom zámere ostatného prevádzkovateľa alebo predajcu vozidla. A až v 2021 prípadoch došlo k pozmeňovaniu hodnoty počítadla prejdenej vzdialenosti v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov.

Pred kúpou overujte

Práve vďaka zaznamenávaniu údajov z odometrov od subjektov z automobilového prostredia do RPZV je k dispozícii podrobnejší prehľad o najazdených kilometroch, čím sa eliminuje neoprávnená manipulácia so zobrazovanou hodnotou odometra.

Informácie z registra sú jediným oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje relevantné údaje. Existenciu a obsah výpisu si možno jednoducho overiť na www.rpzv.sk. Výpis, alebo overovacie údaje by mali spotrebitelia žiadať vždy pred kúpou od prevádzkovateľa vozidla.

Fyzické osoby - podnikatelia a právnické osoby vykonávajúce predaj ojazdených cestných motorových vozidiel priamo alebo sprostredkovane majú už od 20. mája 2018 dve povinnosti: zasielať informácie o všetkých vykonaných predajoch vozidiel do RPZV a pripájať k vozidlu výpis, pokiaľ na ňom došlo k neoprávnenej manipulácii so zobrazovanou hodnotou odometra, alebo k neoprávnenej manipulácii s odometrom.

Za nesplnenie oboch povinností im hrozia pokuty, a to opakovane. Za druhú povinnosť dokonca pokuta od tritisíc eur až do výšky 100-tisíc eur.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 17:20