StoryEditor

Pozor na zatopené autá po silných búrkach. Čoskoro sa môžu vyskytnúť v inzerátoch

08.06.2018, 12:32
Mnohí vodič zostali počas silných búrok na západnom Slovensku s autami "uväznení" v častiach, ktoré pohltila vysoká hladina vody.

Západným Slovenskom sa len nedávno prehnali silné búrky sprevádzané lokálne aj záplavami. Svoje o tom vedia obyvatelia Bratislavy, ktorej niektoré ulice zostali po nedávnom výdatnom daždi zaplavené.

Nejazdite cez zaplavené úseky

Vodiči idúci cez vysokú vodu riskovali vážne poškodenia nielen elektroinštalácie, ale tiež samotného motora. Jeho oprava je možná, no finančne veľmi náročná. To platí aj pre prípad, že vozidlo zasiahla vysoká hladina vody aj odstavené na parkovisku.

Nečistoty sa mohli dostať do motora a jeho "pretočením" či naštartovaním ho môžete následne poškodiť ešte viac. Odporúča sa odťah do servisu, kde prehodnotia poškodenia jednotlivých častí.

Hoci následky na seba nemusia upozorniť ihneď po svojpomocnom vysušení a vyčistení automobilu, kedy sa môže zdať auto úplne v poriadku, ale až s odstupom času - najmä pokiaľ ide o elektrické časti vozidla. Táto udalosť však podľa odborníkov ovplyvní aj trh s jazdenými autami. Prečo?

​​Niekoľko ľudí totiž uviazlo v zaplavených častiach aj so svojimi vozidlami, ktoré boli následne zatopené. V moderných automobiloch plných elektrickej výbavy a rôznych bezpečnostných systémov je náchylnosť na poškodenia, najmä po zaplavení veľkým množstvom vody či bahna, podstatne vyššia.

Takáto "nehoda" môže mať potom za následok výpadok systémov fungovania vozidla a ohroziť tak priamo aj život samotnej posádky. Autobazáre, vzhľadom na zvýšené riziko kúpy vozidiel po lokálnych záplavách na západnom Slovensku, sprísňujú kontroly vykupovaných áut a zvyšujú tak bezpečnosť výkupu vozidiel.

Pozor na súkromné predaje

Najväčší predajca jazdených vozidiel na Slovensku, sieť autocentier AAA Auto na základe skúseností so zaplavenými automobilmi, ktoré sa na slovenskom trhu objavujú po povodniach nie len doma, ale aj v iných krajinách Európy, varuje motoristov pred nákupom takýchto áut.

„Výdavky na opravu môžu mnohokrát prevýšiť aj cenu samotného vozidla. Po zatopení vozidla by mala byť vymenená kompletná elektroinštalácia, diely motorovej sústavy a často aj znehodnotené časti interiéru ako sú sedadlá, čo znamená náklady vo výške aj niekoľko tisíc eur," uviedla generálna riaditeľka siete autocentier AAA Auto Karolína Topolová.

TASR/Martin Baumann

​​Veľké predajné miesta spolu s pracovníkmi dôkladne preverujú stav áut, pričom sa zameriavajú aj na drobné znaky zatopenia. Medzi ne môže patriť napríklad bahno v rôznych ťažko prístupných miestach - pod čalúnením dverí, za tesnením okolo dverí alebo pod palubnou doskou.

Napovedať môže aj väčšia miera korózie pod kobercom v batožinovom priestore, alebo istý špecifický zápach po povodni.

„Očakávame, že tak ako aj po iných povodniach, budú zatopené vozidlá ponúkať hlavne individuálni predajcovia. Kupujúci by preto mali byť v tejto dobe obozretní a k nákupu auta by mali pristupovať zodpovedne. V kúpnej zmluve by rozhodne mali požadovať ustanovenie o tom, že auto nebolo zatopené, aby v rámci reklamácie mohli žiadať finančnú kompenzáciu," radí Topolová.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 00:35