Pexels
StoryEditor

Sezóna motorkárov je v plnom prúde. Ako sa však majú správať v kolónach?

09.05.2018, 13:30
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Jar so sebou už tradične prináša na cesty okrem cyklistov aj jednými nenávidených, inými obdivovaných motorkárov.

Dnes si povieme o tom, aké by malo byť správanie motorkárov a zameriame sa len na kolóny či zápchy. Motorkári sú už síce vodičmi motorových vozidiel, ale z pohľadu bezpečnosti ťahajú za ten kratší koniec lana. V prípade nehody im totiž okrem prilby a v tom lepšom prípade aj kvalitných chráničov nič iné nepomôže.

Uvedomelý, pripravený, a hoci aj rýchlejšie jazdiaci motorkár zrejme väčšine účastníkov cestnej premávky nevadí. Čo však maximálne vadí, sú mladí jazdiaci napríklad na skútroch. Ryjú sa, tlačia aj keď vidia, že to nie je bezpečné, predbiehajú kolónu po krajnici, vynucujú si prednosť, slepý uhol vodiča im nič nehovorí a okrem iného ledva udržia skúter na kolesách. Samozrejme, toto je trochu zaškatuľkovaný pohľad, pretože existujú výnimky aj medzi skútristami, aj medzi motorkármi.

Dnes si rozoberieme tému najmä o klasických populárnych skútroch, či motorkách, čiže o vozidlách zaradených do rozsiahlej kategórie L. Tento typ totiž najčastejšie stretávajú vodiči - najmä v mestách.

Vodič a spolujazdec na motocykli si musia chrániť zrak a používať taktiež ochrannú prilbu. Vodič musí motorku viesť s použitím oboch rúk a výnimkou tu je len dávanie znamenia o zmene smeru jazdy rukou. Vodič a spolujazdec na motorke nesmú jesť, piť či fajčiť. Na týchto strojoch sa nesmie ani prepravovať osoba mladšia ako 12 rokov.

Ak si to zoberieme vo veľmi všeobecnom ponímaní, tak pre motocyklistov platia tie isté pravidlá, ako pre bežných vodičov. Samozrejme, motorkári a ostatní účastníci by sa mali na cestách tolerovať. 

Pre vodiča jazdiaceho na motocykli teda platia zvyčajne tie isté pravidlá, ako keby šoféroval auto. Motorku, alebo skúter si však väčšina kupuje preto, aby sa dokázali predrať kolónami v mestskej zápche.

Táto problematika je trošku sporná, ale zatiaľ sa toleruje. Osobne s púšťaním motorkára dopredu nemáme problém, ak sa tam bez problémov zmestí, nikoho neobmedzí, či nebodaj neohrozí a hlavne dodrží dostatočný bočný odstup.

Ako sa to teda môže robiť? Jednoduchý spôsob je ten, že motorkár musí zostať v tom istom jazdnom pruhu ako predbiehané vozidlá. Ak si bude od predbiehaného vozidla držať dostatočný bočný odstup, priestupok nespácha (ak to šírka cesty a jazda vodiča v aute umožňuje). Ale pozor, predchádza sa vždy vľavo. Čiže po správnosti by to malo byť na viacpruhovej ceste najviac vľavo.

​Dávajte si pozor aj na plné a dvojité plné čiary. Po pravej strane, alebo po krajnici sa predbieha výhradne vtedy, ak vodič predbiehaného vozidla odbočuje doľava, a niet viac pochýb o jeho úmysle (čiže v prípade kolóny to zvyčajne nehrozí).

Mierne iná situácia je na križovatke. Ako to je v zákone? Vodič - čiže ani motorkár – nesmie predbiehať pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky.

Neplatí tu ustanovenie o súbežnej jazde (Ak je na ceste s dvoma a alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy taká hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť súbežne vedľa seba).

Pre motorkárov ešte jedna užitočná rada. Veľký počet križovatiek má v sebe zakomponované plné čiary. Pri ich prekročení vám teda hrozí sankcia od polície. Avšak nad problematikou sa zvyčajne v oboch prípadoch z pohľadu príslušníkov polície prižmurujú oči, kým to doslova motorkári nerobia "na hulváta". 

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2018-04-10 08:47:08 - Feat.: 0 - Title: Ako pripraviť motocykel na prvú jazdu? Odborník radí, na čo si dať pozor
01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 21:24