Ďalším bodom je motor. Je dobré ho pred predajom vyčistiť. Stačí vziať navlhčenú handru a priestor motora trochu umyť. Nemusíte to však preháňať, príliš naleštený motor môže u niekoho na druhej strane vzbudzovať podozrenie, že z motora tečie olej a čistením sa to snažíte maskovať. Neodporúčame umývať auto tlakom vody, pretože by sa mohli poškodiť citlivé časti, ako napríklad elektronika a podobne. Existuje mnoho prípravkov, vďaka ktorým dodáte agregátu krajší vzhľad.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Čo robiť, ak vám neštartuje auto? Dôvodov môže byť mnoho, niektoré vyriešite i sami​

27.12.2021, 13:15
V zimnom období sa neraz stretávame s problémami so štartom vozidla, avšak zlá batéria je len jednou z možností. Aké môžu byť ďalšie príčiny?

Automobil mnohí zarytí motoristi berú ako člena rodiny, príkladne sa o neho starajú, robí im radosť, dáva im slobodu v pohybe, pre niektorých je to hobby a aj spôsob športového vyžitia pri návšteve pretekárskych okruhov. Absolútnou podstatou osobného automobilu je však preprava posádky z bodu A do bodu B, na čo autá využíva drvivá väčšina majiteľov.

Môže však nastať situácia, kedy ani táto základná úloha nie je splniteľná - ak totiž prídete k autu, nastúpite, otočíte kľúčikom v zapaľovacej skrinke a ... nestane sa nič. Nenaštartovanie auta môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek, zdrojov problémov je pritom hneď niekoľko. Niektoré sa odhaľujú ľahšie, iné vyžadujú odťah a návštevu servisného centra.

Nižšie sa pozrieme na tie najčastejšie a tie, ktoré môžete zvládnuť opraviť aj sami alebo s pomocou ochotných okoloidúcich vodičov. Základom je v krízovej situácii riešiť veci s rozvahou a zdravým rozumom. Keď motor neštartuje, neprepadajte ihneď panike. Môže ísť o banalitu a nemuselo sa pokaziť celé auto.

V galérii sme sa snažili popísať len niekoľko najčastejších a najlepšie identifikovateľných príčin neštartovania vozidla, dôvodov však môže byť samozrejme niekoľko - pri tých ďalších sa už bohužiaľ bez servisu alebo vybaveného odborníka nezaobídete. Príčinou totiž sú eventuálne i poruchy palivového systému, snímačov, zapaľovania, elektroinštalácie a mnoho ďalšieho.

Pochopiteľne, najlepšou prevenciou je včasná diagnostika problému, čo dosiahnete najlepšie pravidelnou údržbou a dodržiavaním všetkých servisných intervalov. Zanedbanie i drobnosti sa totiž môže neskôr pretaviť do väčšieho problému, finančne nákladnejšej opravy alebo práve do nepojazdného auta. A verte či nie, presne v tej najmenej vhodnej chvíli. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 18:54