StoryEditor

Auto od snehu dôkladne očistite. Inak vám hrozí mastná pokuta

19.03.2018, 13:00
Vodič má v zimnom období hneď niekoľko povinností, jednou z nich je aj dôkladné očistenie auta ešte pred jazdou.

Zima je pomaly na ústupe a veľa z nás už očakáva príchod jari. Na niektorých miestach však aj v týchto dňoch ešte napadla pomerne veľká vrstva snehu a preto je vhodné pripomenúť si, prečo pred jazdou auto dôkladne očistiť.

V zimnom období majú vodiči hneď niekoľko povinností. Okrem základnej výmeny letných pneumatík za zimné, čo by mala byť samozrejmosť ešte pred úplným príchodom zimy, by sa vodiči mali zamerať po snehovej nádielke aj na očistenie ich vozidla. Ak tak neurobíte, môžete ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, seba a dokonca aj dostať pokutu.

Doba je uponáhľaná, rána v zimných mesiacoch poriadne mrazivé a ľudia tak trochu leniví. Množstvo vodičov si tak ráno auto odomkne, očistí od snehu zväčša len čelné sklo, naštartuje a vyrazí na cestu. A to je chyba.

TASR/Milan Kapusta

Dve hlavné nebezpečenstvá

​Ak z celého auta dôkladne neodstránite vrstvu snehu, hrozí, že sa počas vašej jazdy táto masa uvoľní a pri brzdení skĺzne až na čelné sklo. Vodič je v tom momente slepý, čo môže viesť k nebezpečným situáciám či nehode.

Okrem toho, veľkú vrstvu snehu, ktorá "pristála" na vašom čelnom skle, nemusia zvládnuť stierače odhrnúť a môžu sa tak následne poškodiť. Sneh potom musíte odstrániť ručne a predtým teda odstaviť auto na krajnici. To môže byť naslepo veľký problém, nehovoriac o situácii, keď sa vám to stane napríklad na diaľnici či rýchlostnej ceste.

Ďalšie nebezpečenstvo hrozí ostatným účastníkom cestnej premávky, keďže môže uvoľnená vrstva snehu skĺznuť z auta a spôsobiť prípadne škody na ostatných vozidlách jazdiacich za vami. Všetko sú to veci, ktoré veľké množstvo vodičov podceňuje a v zimných mesiacoch je stretnutie s týmito "lenivcami" stále časté aj na našich cestách.

Hrozí vám aj pokuta

Na Slovensku pritom platí zákon, vďaka ktorému je polícia oprávnená vozidlo pokryté snehom zastaviť a prípadne aj pokutovať. Ak nie sú očistené svetlá vozidla, hrozí vám pokuta až do výšky 50 eur.

Ak nie sú očistené a čitateľné tabuľky s evidenčným číslom vozidla, rovnako môžete prísť až o 50 eur. Takú istú sumu od vás môžu požadovať príslušníci polície, ak vrstvou snehu napríklad na streche auta ohrozujete ostatných účastníkov cestnej premávky.

Ak sa teda chcete pokute vyhnúť, vždy si pred jazdou skontrolujte, či máte auto dôkladne očistené od snehu. Nevynechajte najmä strechu, kapotu, okná a taktiež predné/zadné svetlomety či tabuľky s EČV.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:50