TASR (ilustračná snímka)
StoryEditor

Naozaj ovládate pravidlá na diaľnici? Otestujte sa, či nerobíte niektorú z chýb

20.12.2021, 10:20
Porušenie niektorého z pravidiel na diaľnici vás môže vyjsť poriadne draho. Okrem toho zvyšujete riziko nehody a ohrozujete nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Hoci sú na Slovensku a aj v drvivej väčšine iných krajín spoplatnené, majú pre vodičov diaľnice hneď niekoľko užitočných benefitov. Medzi najmarkantnejšie patrí úspora času vďaka vyššej povolenej rýchlosti, kedy za kratšiu dobu dokážete prejsť výrazne väčšiu vzdialenosť než po bežných okresných cestách.

S tým súvisí, hoci by sa to mnohým možno nemuselo kvôli vyššej rýchlosti zdať, zlepšenie bezpečnosti. Zlepšuje sa tiež plynulosť premávky, keďže sa odľahčujú obce od tranzitnej dopravy využívajúcej práve diaľničné úseky v jej okolí. Avšak aj zdanlivo jednoduchá jazda rovno si vyžaduje dodržiavanie mnohých pravidiel, ktorých nedodržiavanie vás môže vyjsť draho, prispieť k nehode alebo ohrozeniu ostatných účastníkov cestnej premávky.

Je teda nevyhnutné poznať, ako správne využívať úseky diaľnic, ako sa na nich správať, ako využívať jazdné pruhy, ako sa preraďovať, čo robiť v krízových situáciách alebo čomu sa radšej vyhýbať. Vzhľadom na vyššiu rýchlosť sa môže každá, hoci i banalita, pretaviť do veľkého nebezpečenstva. 

Autoškoly vás pritom vo väčšine prípadov na podobný spôsob jazdy nepripravia, začínajúci vodiči si teda počas kurzov nevedia vyskúšať jazdu na viacprúdových diaľniciach a po získaní vodičského oprávnenia sa na tieto úseky neodvážia ísť alebo porušujú predpisy a ohrozujú ostatných naokolo. 

V kvíze nižšie sme si pre vás preto pripravili niekoľko základných pravidiel, ktoré by mal každý vodič striktne ovládať. Dokážete dosiahnuť plný počet bodov, alebo by ste si mali vedomosti osviežiť študovaním?

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 07:13