V rôznych obchodoch sú k dispozícii aj „snehové reťaze“, ktoré vám môžu výrazne uľahčiť prejazd na klzkom povrchu. Taktiež lano, hasiaci prístroj či kladivko na rozbitie okna. Do povinnej výbavy na Slovensku však nepatria, hoci v zahraničí v niektorých prípadoch áno. Rovnako ako žiarovky ich už teda nemusíte v aute prevážať. V starších automobiloch bola výmena žiaroviek jednoduchá a náhradnú súpravu tak bolo občas dobré mať poruke, v súčasných vozidlách je však prístup k výmene často veľmi zložitý. Je len na vás, či sa rozhodnete tieto prvky v aute voziť alebo nie.HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Ako správne ťahať auto? Nesprávny postup dokáže spôsobiť veľké problémy

16.01.2018, 13:15
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Pri ťahaní vozidla treba predovšetkým trikrát viac rozmýšľať a tiež trikrát viac predvídať.

Vlečenie auta, ľudovo známe aj ako ťahanie auta, je pomerne nepríjemné. Hlavne nespanikárte a nekonajte zbrlko. Ak idete niekomu pomôcť, radšej vystúpte a preverte, ako lano dotyčný upevnil. 

Myslieť na možné nebezpečenstvo je v tomto prípade nutnosť. A ťahanie nebezpečné naozaj je. Neveríte? Pozrite si priložené video nižšie.

Ako a kam lano o auto uviazať?

Ideálne na miesto, kde to stanovil výrobca. Pri starších autách si však dajte pozor na vekom oslabené a zkorodované miesta. Ak je zjavné, že ťažné oko alebo okolie tohto miesta je oslabené, radšej ťahanie neriskujte a auto naložte na "odťahovku".

V núdzových prípadoch môžete výnimočne lano priviazať aj inde, napríklad na rameno, ale naozaj len v núdzovej situácii. A dobre si pred tým premyslite, či do toho pôjdete. Prípadné zvyknuté škody na aute totiž PZP nekryje.

Čo o bežnom ťahaní vraví legislatíva?

  • Pri vlečení motorového vozidla sa smie jazdiť rýchlosťou najviac 60 kilometrov za hodinu.
  • Ťahať sa smie auto len vtedy, ak má účinné riadenie a brzdy; toto sa vzťahuje aj na vodiča ťahajúceho vozidla. Obaja vodiči si musia dohodnúť pravidlá dorozumievania sa. Väčšinou sa to robí blikaním svetiel.
  • Pri poruche osvetlenia musia byť na ťahanom aute za zníženej viditeľnosti rozsvietené svetlá na strane k stredu vozovky - vpredu bielym neoslňujúcim svetlom a vzadu aspoň jedným červeným svetlom. Tieto svetlá musia byť dobre viditeľné a nesmú byť umiestnené ďalej ako 400 milimetrov od bočného obrysu.
  • Ťahanie viacerých áut alebo ťahanie auta s prívesom je zakázané; smie sa však ťahať motorové vozidlo s návesom. Za autom s prívesom sa nesmie ťahať iné auto. Motorové vozidlo ťahané pomocou osobitného zariadenia, autobus a trolejbus sa smú ťahať len bez prepravovaných osôb; nákladný automobil sa smie ťahať len bez osôb prepravovaných v jeho ložnom priestore. Motocykel bez postranného vozíka sa nesmie ťahať ani použiť ako vlečné vozidlo.
  • Pri ťahaní auta musí byť dĺžka spojnice taká, aby vzdialenosť medzi vozidlami nebola väčšia ako 6 metrov. Ak sa použije lano, nesmie byť vzdialenosť medzi vozidlami menšia ako 2,5 metra; ak sa použije tyč, nesmie byť menšia ako jeden meter. Spojnica musí byť zreteľne označená, a to tyč striedavo priečnymi červenými a bielymi pruhmi so šírkou 7,5 centimetra a lano červenou zástavkou alebo štítkom s rozmermi najmenej 20 x 20 centimetrov.

Dilema, ako upozorniť ostatných vodičov, že idete v "súprave", je naozaj veľká. Niektorí sú zástancami neblikania výstražnými smerovkami pri vlečnom aute, iní sú naopak v prospech tohto spôsobu.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 07:13