TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Stalo sa vaše auto "obeťou" silvestrovských osláv? Poradíme vám, ako postupovať

30.12.2017, 23:00
Autor:
rperpe
Stať sa to môže komukoľvek a radosť s príchodu ďalšieho roka vystriedajú razom vrásky a často tiež zdĺhavé vybavovanie.

Koniec súčasného roka je už o niekoľko hodín tu a s ním sa spájajú aj pouličné ohňostroje a obrovské oslavy. Radosť z príchodu ďalšieho roka vám však môže na ďalší deň pokaziť zistenie, že si bujaré oslavy odnieslo vaše auto. Ako ho ochrániť a čo robiť, ak sa aj napriek snahe stane vaše vozidlo "obeťou" ?

"V prípade poškodenia vozidla ohňostrojom, či napríklad vandalizmom, ide o štandardnú poistnú udalosť, ktorú kryje havarijná poistka. Je potrebné však dodržať určité náležitosti a vo väčšine prípadov je potrebná aj spolupráca vodiča," informuje Peter Kundlák, technický riaditeľ spoločnosti Business Lease Slovakia.

Ako postupovať?

Samozrejme, najlepšou možnosťou je ochrana vozidla pred akýmkoľvek rizikom poškodenia. Ak je to však možné. Mnoho z nás však parkuje svoje autá pred panelákmi a možnosť odparkovania, respektíve "skrytia" do garáže nemá. Predísť poškodeniu tak môžete aspoň preparkovaním auta na bezpečnejšie miesto. Ak už však dôjde k poistnej udalosti - poškodenie skla, karosérie, pneumatík a podobne - je potrebné nehodu zdokumentovať a to nielen písomne, ale tiež fotograficky. "Nehodu zdokumentujte a to bez ohľadu na to, či sa vám podarilo identifikovať vinníka alebo nie," vysvetľuje Kundlák.

Ak je zjavné, že poškodenie bolo úmyselné, jedná sa o vandalizmus a je potrebné privolať na miesto tiež políciu. V prípade dopravnej nehody alebo škody pri parkovaní je potrebné privolať políciu iba v takom prípade, kedy škoda zjavne prevyšuje štyritisíc eur. Ak si výškou škody nieste istý, lepšie bude, ak políciu privoláte. Najmä, ak škodu spôsobil pri prevádzke vozidla niekto vám.

Na vedomie treba brať fakt, že poisťovne často v prípade nekompletnej dokumentácie k poistnej udalosti odmietnu poskytnúť poistné plnenie. Zdokumentovanie nehody je tiež nevyhnutné, ak vám škodu spôsobil napríklad sneh zo strechy budovy, ľad, cencúle a podobne a vy chcete, aby spoluúčasť platil vlastník tejto budovy. V takom prípade je najlepšie zabezpečiť si tiež niekoľkých svedkov, ktorí dosvedčia, že vozidlo sa nachádzalo v momente škody pri predmetnej budove.

Čakajú vás však poriadne vybavovačky. "Pri operatívnom lízingu je to o niečo jednoduchšie. Poistnú udalosť je potrebné zdokumentovať, no následne preberá komunikovanie s poisťovňou lízingová spoločnosť,” hovorí Kundlák.

Aká je výška spoluúčasti?

Havarijné poistenie pomáha finančne zvládať následky poistnej udalosti. Ide napríklad o prasknutie čelného skla auta odletujúcim kamienkom, v zime o živelné udalosti, ale aj požiar, krádež vozidla alebo jeho častí, prípadne spomínaný vandalizmus. "Kým v prípade likvidácie škody z PZP vinníka môže napríklad poisťovňa uplatniť amortizáciu, teda nepreplatí celé náklady na opravu a odpočíta si „zhodnotenie“ vozidla vďaka namontovaniu nových dielcov, v prípade likvidácie škody z havarijného poistenia amortizáciu neodpočíta,“ hovorí o rozdieloch Peter Kundlák.

Havarijné poistenie si však obvykle vyžiada vašu spoluúčasť a to do výšky dohodnutej v zmluve. Táto výška spoluúčasti sa odvíja od ceny poistenia - teda čím je vyššia cena poistky, tým je spoluúčasť nižšia, až nulová. Pred uzatvorením poistenie je vhodné sa informovať aj o asistenčných službách, pre prípad, že sa vaše auto stane po silvestrovskej noci nepojazdné a je potrebný jeho odťah.

Iné je, ak auto na bujaré silvestrovské oslavy doplatilo "totálkou". Začalo horieť, či zostalo zdemolované tak, že je nerentabilné ho opravovať. Poisťovňa vtedy poskytuje plnenie len do výšky trhovej ceny auta, ktorá je často nižšia, než účtovná zostatková hodnota auta v čase poistnej udalosti. Rozdiel potom musí znášať klient poisťovne, no môže ísť aj o tisícky eur. Pri operatívnom lízingu však kryje túto stratu poistenie GAP lease.

Na čo si dať pozor?

Zdokumentovanie poistnej udalosti je dôležité. Nielen preto, že poisťovňu zaujíma ako k nehode došlo a či ste nevystavovali auto vedome riziku, ale tiež či sa na poistnú udalosť vzťahuje poistné krytie. O rôznych výlukách a krátení poistného plnenia je dobré sa informovať vopred. Tie sa zvyčajne viažu na nesprávnu obsluhu vozidla.

Stať sa tiež môže, že poisťovňa odmietne poistné plnenie, ak došlo k poškodeniu pneumatík, ale k inej škode na aute nie. Rovnako v prípade, že ste vo vozidle nechali na viditeľnom mieste (nie v batožinovom priestoru) drahocenné predmety, či elektroniku, ktorá nie je pevne spojená s vozidlom.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 10:42