StoryEditor

Môžete poškodiť auto i ohroziť okolie. Čomu sa pri preprave vianočného stromčeka vyhnúť?

14.12.2021, 10:40
Nepodceňujte bezpečné ukotvenie stromčeka počas prevozu na aute alebo v kabíne. Najnákladnejšou radou je, aby sa pri jazde ani nepohol.

Vianoce sa samozrejme spájajú okrem množstva jedla, stretávania sa s blízkymi či obdarovávaním i s ozdobeným vianočným stromčekom. Niektorí dávajú prednosť umelému, ktorý sa vďaka svojej kompaktnosti a možnosti rozloženia na niekoľko menších častí dá lepšie prepravovať i skladovať doma. 

Druhý tábor zastávajú fanúšikovia živých stromčekov, ktoré dodajú sviatkom ešte o štipku krajšiu príchuť a rozvoňajú priestor ihličím. Avšak ešte pred samotným osadením a ozdobením je nutné stromček od predajcu dostať na miesto určenia - domov. A jeho preprava nemusí byť tak jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. 

Je potrebné dodržiavať hneď niekoľko zásad, ako sa vyhnúť nielen poškodenému exteriéru či interiéru auta, ale aj ohrozeniu zdravia posádky alebo ostatných účastníkov premávky. Zhrnieme si teda základné body, ktoré by ste mali mať na pamäti a čomu sa pri preprave stromčeka radšej vyhnúť. 

Prevážanie na aute

Správne upevnenie môže byť v prípade nehody rozhodujúce. Z nesprávne pripevneného vianočného stromčeka sa totiž ľahko stane neriadená strela, ktorá svojou hmotnosťou ľahko ohrozí nielen vás, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Dokazuje to aj dávnejšie video poisťovne Allianz, kde sa už pri 50 kilometrovej rýchlosti stáva z nesprávne pripevneného stromčeka na streche doslova projektil letiaci vzduchom.

V prípade menších áut je však práve preprava stromčeka pripevneného na streche ideálnym riešením. Ak sa teda rozhodnete pre prepravu na streche, najskôr stromček zabaľte do deky, čím predídete poškriabaniu strechy auta. Následne ho osaďte kmeňom dopredu na strešné nosiče - nikdy nepokladajte stromček len na samotnú strechu auta, jedinou možnosťou sú nosiče.

Na upevnenie potom využite výhradne neelastické upínacie popruhy a pre lepšiu pevnosť ich viackrát omotajte - napríklad o kmeň a strešný nosič. Zaistíte tak stabilitu stromčeka aj pri nutnosti prudkého brzdenia, zrýchlenia alebo vyhýbacích manévrov. 

​Taktiež je dôležité si uvedomiť, že prevážaný stromček nemôže prekrývať výhľad vodiča a rovnako ani svetlá, smerovky, zadné svetlomety či poznávaciu značku EČV. Všetko sú to priestupky, za ktoré vám hrozí pokuta pri policajnej kontrole. Okrem toho, ak prevážate väčší stromček na menšom aute, prečnievajúci kus je potrebné dodatočne reflexne označiť.

Prevážanie v kabíne

Väčšia časť záujemcov o živý stromček ho však pravdepodobne preváža v samotnom interiéri auta. Ani tu však netreba zabúdať na dôkladné zafixovanie stromčeka a ochranu priestoru kabíny. Pri nesprávnom prevážaní si môžete poškodiť vnútorné obloženie vozidla a zároveň priamo ohroziť vašu posádku. Nehovoriac o tom, že v prípade samovoľného posunu vás môže stromček obmedziť a prispieť k vzniku nehody.

Tu čerpajú výhodu najmä majitelia aktuálne veľmi obľúbených prerastených športovo-úžitkových vozidiel, ktoré ponúkajú skutočne vzdušné vnútorné priestory a veľkoobjemový kufor. Na začiatok si sklopte zadné sedadlá a opäť si pripravte staršiu deku, ktorú rozložíte na spodok kufra. Zabránite tak znečisteniu čalúnenia, z ktorého sa ihličia dostáva poriadne náročne, aj prípadnému poškodeniu.

TASR/Radovan Stoklasa

​Vianočný stromček má smerovať kmeňom dopredu auta a je nutné ho v kabíne o niečo poriadne zaprieť. Dopomôcť si môžete pri upevňovaní napríklad aj bezpečnostným pásom vo vozidle. Je nevyhnutné docieliť, aby sa stromček v aute počas jazdy nepohyboval. Pri nehode by potom mohol znamenať veľké riziko - svojou hmotnosťou a pohybom najmä pre samotnú posádku.

Ak ide o väčší kúsok, ktorého časť presahuje z vozidla cez kufor von, je potrebné túto časť patrične označiť podľa stanovení zákona a teda podobne, ako tomu bolo vyššie pri preprave väčšieho stromčeka na streche. 

Ďalšie možnosti

Ak nevyhľadávate veľké vianočné stromčeky, na prevoz môžu postačiť aj výhradne zadné sedadlá. Na ich prekrytie využite opäť deku, čím sa vyhnete prípadnému poškodeniu i znečisteniu sedadiel. Následne vložte stromček na sedadlá a dodatočne ho zafixujte bezpečnostnými pásmi. Je to jednoduchšie a bezpečnejšie riešenie, oproti prevozu väčšieho stromčeka pozdĺž celej kabíny auta. 

V prípade, že vlastníte nejakú dodávku alebo pick-up, zrejme nepotrebujete ďalšie rady, ako stromček prepraviť. Postačí, ak sa počas cesty nebude v nákladovom priestore nijak extra hýbať, aby sa nielen že nepoškodil, ale prípadne i neohrozil posádku auta a nepoškodil vnútorné časti vozidla.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:06