StoryEditor

Záujem o jazdené autá je obrovský. Toto sú tie tohtoročne zatiaľ najpredávanejšie

12.11.2021, 23:00
Rekordy mesačných predajov jazdeniek padajú nielen u nás na Slovensku, ale aj v susednom Česku či Poľsku.

Pretrvávajúca pandémia a zároveň i nedostatok polovodičov či hrozba ďalších problémov na poli výroby nových áut tlačí záujemcov rozmyslieť si kúpu novinky alebo obrátiť sa na predajcov ojazdených vozidiel. Na nové automobily sa dnes čaká aj niekoľko mesiacov, pričom nie je isté, kedy sa situácia v auto-priemysle zlepší.

Mnohí výrobcovia dokonca už okresávajú výbavy svojich áut, aby znížili dopad problémov s čipmi na dĺžku dodania auta k zákazníkovi. Niektorí zákazníci však svoje staršie auto napokon vymieňajú za iné, síce novšie, no stále jazdené. Neistá doba, pandémia i rýchly nástup elektromobilov jednoducho vyhnala motoristov do autobazárov. Ukazujú to štatistiky známej siete AAA Auto, prevádzkovanej spoločnosťou Aures Holdings.

„Pandémia na trhu vytvorila obrovský dopyt po autách z druhej ruky. Medzi hlavné dôvody patrí obmedzenie výroby nových áut, zvýšená obľuba individuálnej dopravy ako ochrany pred rizikom nákazy a zníženie objemu dovozu ojazdených áut zo zahraničia. K tomu sa v posledných mesiacoch pridala aj čipová kríza, pre ktorú má výroba nových vozidiel ďalšie výpadky a tiež obavy z rýchleho nástupu elektromobility,“ vysvetlila Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Aures Holdings.

Počet jazdených vozidiel na trhu je pritom veľmi nízky, keďže niektorí záujemcovia o nové auto s predajom staršieho kúska čakajú, kým im nebude novinka dodaná. Zároveň aj tu vidieť spomínaná opatrnosť majiteľov z prichádzajúcej vlny výraznej elektrifikácie, keď si svoje spaľovacie autá radšej nechávajú a nehrnú sa masovo za hybridnými či elektrickými autami. 

Aj napriek neustále klesajúcemu počtu ojazdených áut na trhu v celej strednej Európe sa AAA Auto poradilo pokračovať v raste predajov. V októbri sieť na Slovensku, v Českej republike a v Poľsku predala celkom 8 853 vozidiel, čo je najsilnejší mesačný predajný výsledok v jej histórii za posledných skoro 30 rokov. Masívny záujem však v niektorých prípadoch iných predajcov prevyšuje ponuku.

„Už šesť mesiacov v skupine v rámci všetkých značiek mesačne predávame priemerne 8 600 áut. Za viac ako dve desiatky rokov môjho pôsobenia v AAA Auto si takú vlnu záujmu o jazdené vozidlá naprieč strednou Európou nepamätám,“ uviedla Topolová.

Tento rok za 10 mesiacov už sieť predala o 3 500 áut viac ako za celý minulý rok. Rekordy mesačných predajov však padajú nielen na Slovensku a v Českej republike, ale aj v neďalekom Poľsku. Začiatok tohto roku bol pritom postihnutý doposiaľ najdlhším lockdownom, ktorý v Českej republike trval od minulých Vianoc až do 10. mája a na Slovensku bol obdobný. Počas neho boli autocentrá takmer tri a pol mesiaca zavreté.

​Zásadné rozdiely v obľube modelov áut nenastali a stále sa držia prvých priečok u nás tradičné automobily. K výraznej zmene však došlo v preferencii palív hlavne u slovenských zákazníkov. Predaj áut s dieselovým motorom v sieti autocentier AAA Auto vzrástol v septembri a v októbri v porovnaní s minulým rokom o 42 percent, v Česku o 38 percent a v Poľsku dokonca o 80 percent.

Zároveň sú na vzostupe aj automobily s komfortnými prvkami výbavy. Na Slovensku totiž až 28 percent zákazníkov preferuje kúpu jazdených vozidiel s automatickou prevodovkou, viac ako 17 percent sa potom plánuje spoliehať na pohon všetkých štyroch kolies. 

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 23:35