StoryEditor

Polícia radí: Vytrúbiť môžete pomalé auto, ale aj nebezpečného chodca

14.12.2017, 13:00
Známa séria policajných videí "Ábelovka" prináša odpoveď na ďalšiu otázku, ktorá zaujíma mnohých vodičov.

Na Facebooku zverejnila Polícia Slovenskej republiky ďalšie video, v ktorom sa vyjdruje viceprezident Policajného zboru, Ľubomír Ábel. Svojimi slovami potvrdzuje, že klaksón auta sme oprávnení použiť hneď v niekoľkých prípadoch.

Okrem odvrátenia nebezpečenstva môžeme použiť klaksón napríklad aj na upozornenie predchádzaného vozidla. Rovnako smiete "zatrúbiť" na vozidlo, ktoré sa snaží preradiť do vášho pruhu a má vás v takzvanom mŕtvom uhle (nevidí vás) a hrozila by zrážka.

"Mimo obce môže dôjsť k výjazdu z poľnej/lesnej cesty poľnohospodárskych strojov na komunikáciu, pričom si nemusí všimnúť že prichádzate a čiže je vhodné ho upozorniť aj takýmto znamením," tvrdí Ábel. Rovnako dopĺňa, že môže ísť aj o náhle vkročenie chodca do cesty motorovému vozidlu.

Ako Ľubomír Ábel informoval ešte v staršom videu z tejto série, o blokovaní ľavých jazdných pruhov pomalšími vodičmi, klaksón je možné použiť aj v takomto prípade. Ak ste teda rýchlejší a v ľavom jazdnom pruhu vás mimo obce obmedzuje pomalší vodič (častá vec na diaľniciach, najmä slovenských), môžete ho upozorniť diaľkovými svetlami, prípadne spomínaným "trúbením" alebo kombináciou týchto prvkov. Vždy však musí ísť o použitie klaksónu len na nevyhnutne potrebný čas.

​Nemalo by teda dochádzať k bezdôvodnému "vytrubovaniu" - napríklad na sídliskách v prípadoch, že sa vám nechce vystupovať z auta a použiť klasický zvonček na dome, alebo ako pozdrav s iným účastníkom cestnej premávky a podobne. V opačnom prípade vám hrozí pokuta až do výšky 30 eur.

Zákon vraví: Výstražné znamenie § 31 

  • (1) Vodič smie dávať zvukové výstražné znamenie len vtedy, ak je to potrebné na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva, a mimo obce aj na upozornenie vodiča predchádzaného vozidla.
  • (5) Vodič smie namiesto zvukového výstražného znamenia dávať svetelné výstražné znamenie prerušovaným zapínaním stretávacích svetlometov alebo diaľkových svetlometov; na upozornenie vodiča predchádzaného vozidla ho smie dávať aj v obci.
  • (3) Ak je nevyhnutné upozorniť ostatných účastníkov cestnej premávky na hroziace nebezpečenstvo, najmä v prípadoch, keď je potrebné náhle znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo, vodič dáva svetelné výstražné znamenie zapnutím výstražnej funkcie smerových svietidiel. Funkciu výstražných smerových svietidiel možno v iných prípadoch použiť len za podmienok podľa odseku (1).
  • (4) Výstražné znamenie sa smie použiť len v nevyhnutne potrebnom čase.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 14:27