StoryEditor

Auto vás pri jazde nemusí „zožrať“. Vďaka týmto tipom viete jednoducho šetriť palivo

12.10.2021, 13:10
V prehľadnej galérii vám prinášame prehľad niekoľkých rád, ako efektívne znížiť apetít auta a zmenšiť tým frekvenciu návštev čerpacích staníc.

Elektromobily, plug-in hybridy, hybridy, mild-hybridy či čisto spaľovacie verzie áut? Pri výbere modelu by ste si mali dobre premyslieť, čo od kupovaného vozidla očakávate, aké sú vaše požiadavky a taktiež aký štýl jazdy či využitie budete praktizovať. Priestrannosť, spoľahlivosť, luxus, výkon alebo čo najmenšia spotreba a vysoký dojazd?

To všetko dokáže výrazne ovplyvniť voľbu, pokojne aj u jazdených kúskov. Dnešné, hoci i neelektrifikované, motory už dosahujú veľmi dobrú efektivitu či čistotu, nakoľko musia podliehať stále prísnejším emisným testom a s tým súvisí aj ich pomerne nízka spotreba paliva.

​Podpisuje sa pod to najmä moderná technológia, ktorú výrobcovia zavádzajú. Príkladom môže ísť praktické vypínanie niektorých valcov pri nízkom zaťažení agregátu, čo dokáže výslednú hodnotu spotreby paliva výrazne ovplyvniť, no aj napriek tomu výsledná ekonomickosť vo veľkej miere závisí od toho, aký typ jazdy zvolíme.

Neopatrná až priam agresívna jazda môže zvýšiť priemernú spotrebu paliva aj o niekoľko litrov, zvýšiť nadmerné opotrebenie bŕzd a ďalších súčastí auta, hoci vo výsledku vôbec nemusíte výrazne zvýšiť svoju priemernú rýchlosť. Nech už vlastníte alebo sa rozhodnete pre akýkoľvek druh vozidla, niekoľkými tipmi viete úroveň spotreby paliva udržiavať na čo najnižšej hodnote a financie o to viac udržať vo svojej peňaženke.

Samozrejme, u športových áut alebo offroadových špeciálov asi výsledná suma za tankovanie nebude pre majiteľa kľúčová, no ak chcete bežné auto využívať denne a nechcete sa stať stálym zákazníkom čerpacích staníc, rady v galérii vyššie vám môžu padnúť vhod. Ich dodržiavanie je pritom veľmi jednoduché.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 13:10