TopSpeed
StoryEditor

Základné zásady parkovania. Kedy môžete odstaviť auto v protismere?

13.12.2017, 13:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
V malých mestách s parkovaním výraznejší problém nie je. Podstatne horšie to však je v tých veľkých, do ktorých denne dochádzajú nedomáci za prácou.

Parkovanie-téma, ktorá je veľmi sporná a vznikajú pri nej konflikty. Dnes si zhrnieme základné zásady parkovania. Jednou z nich je tiež parkovanie v protismere. Parkovanie, ako také, patrí medzi základné úkony, ktoré by mal každý vodič ovládať. V skutočnosti je však často vidieť, že to tak u väčšiny nie je.

Parkovacích miest je v našich mestách minimum. Inžinieri a projektanti pred dekádami jednoducho nepočítali, že v rodine budú tri či štyri autá a každý bude chodiť s autom takmer všade. To je jeden z dôvodov, prečo sa parkuje tak, ako sa parkuje.

Následne tak mnohí volia "parkovanie na drzovku" a medzi jednu z foriem patrí parkovanie v protismere. Strhnúť auto do protismeru a zaparkovať je jednoduchá vec, o bezpečnosti sa však dá dlho polemizovať.

Zákon a sankcia

V zákone o cestnej premávke je ustanovené: "Vodič sme zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo."

Prečo nie pri obojsmernej ceste? Vec je nasledovná. Takýmto parkovaním môžete za zníženej viditeľnosti zmiasť prichádzajúceho vodiča, ktorý nebude schopný vyhodnotiť správne prekážku a spôsob jej obchádzania. Môžu za to okrem iného odrazové plochy automobilov. Je roky ustálené, že auto musí mať vzadu červené odrazky.

Ďalším problémom je vychádzanie z radu zaparkovaných vozidiel. Vtedy, keď je vodič úplne sám, nemá taký prehľad o prichádzajúcich vozidlách. A vtedy môže ľahko dôjsť k zrážke. AK tak zastavíte, počítajte so sankciou. Tá je stanovená podľa aktuálneho sadzobníka polície na 30 eur v blokovom konaní.

Pri jednosmerke to je iné. V nej môžete parkovať po oboch stranách, ale cesta musí ostať prejazdná. Dajte si však pozor. Vo veľkých mestách sa jednosmerky v obojsmerkami striedajú až veľmi často, takže sa nenechajte oklamať autami stojacimi v protismere a poctivo sledujte dopravné značenie.

Zastavenie a státie v "téčkovej" križovatke

Áno, je pravda, že vodič môže zastaviť v "téčkovej" križovatke, ale len v obci na jej náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty. Ale vždy v smere jazdy, nie v protismere. Toto pravidlo si tiež mnoho vodičov vysvetľuje po svojom a bez akéhokoľvek problému si auto odstavia do protismeru.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 03 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
21. apríl 2024 07:55