Youtube
StoryEditor

Skúšate šmyky na zasnežených parkoviskách? Riskujete tak nielen pokutu

27.12.2017, 23:00
"Driftovanie" na verejných parkoviskách vás môže vyjsť draho. Aj tu totiž platia pravidlá cestnej premávky.

Zima sa blíži, o čom nasvedčuje aj počasie v posledných dňoch. S pribúdajúcou snehovou nádielkou je často spojená aj rozšírená zábavka mnohých motoristov. Ide o takzvané driftovanie, inými slovami povedané kontrolované šmýkanie sa s autom. Táto činnosť vás však môže stáť aj niekoľko desiatok eur, prípadne môžete poškodiť zaparkované automobily či ohroziť chodcov.

Každé verejné parkovisko je totiž súčasťou ciest a tak aj tu platia dopravné predpisy. Za spomínanú jazdu "dverami dopredu" po zasneženom či zamrznutom parkovisku vás môže polícia na mieste pokutovať sumou až do výšky približne 50 eur.

Dôvodov môže byť hneď niekoľko - rušenie nočného kľudu, jazda v protismere, nedanie znamenia o zmene smeru jazdy, nesprávne odbočovanie či otáčanie. Polícia je teda oprávnená vás na takomto mieste zastaviť či dokonca pokutovať. Okrem toho hrozí pri takejto činnosti nebezpečenstvo nehody či ohrozenie chodcov a iných účastníkov cestnej premávky.

Lepšie je pre skúšanie a trénovanie zvládnutia šmykov zvoliť na to určenú školu šmyku. Tam vám na uzavretých plochách pod dohľadom inštruktorov vysvetlia a poradia, ako správne prípadné šmyky v zimnom období zvládnuť. Nikoho tak nebudete ohrozovať a taktiež zbytočne riskovať pokutu. V tomto prípade však nejde o zábavku s názvom "driftovanie", ale zvládnutie nechcených šmykov.

Na zimné radovánky bude naopak najlepšie prenajať si staršie letisko, či inú vlastnú veľkú plochu - na to určenú, alebo s povolením jej vlastníka. Šmyky na verejných parkoviskách by ste teda mali rozhodne vynechať.

Všetko sú to len menšie prehrešky a polícia je v mnohých prípadoch veľmi zhovievavá (pri prázdnych parkoviskách a podobne), takýchto vodičov zvyčajne len upozorní a z parkoviska vykáže. No netreba pritom zabúdať, že vám pokojne môžu príslušníci polície udeliť pokutu vo výške niekoľko desiatok eur.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 23:40