StoryEditor

​Na "stopke" nemusíte vždy zastavovať. Polícia vysvetľuje kedy a prečo

29.11.2017, 14:00
Značku s osemuhoľníkovým tvarom a nápisom STOP pravdepodobne pozná každý z motoristov, teda, mal by.

Vodič je na mieste-križovatke s takýmto označením povinný vozidlo zastaviť aspoň na niekoľko sekúnd a až následne pokračovať v jazde. Pri zastavení je potrebné mať dostatočný rozhľad na križovatku, avšak nesmiete do križovatky zasahovať.

Inými slovami, nemôžete ohroziť či obmedziť vozidlá idúce po inej ceste. V mnohých prípadoch je však pre dostatočný rozhľad naozaj nutné zastaviť "mierne za hranicou".

Vodič smie dokonca zastaviť vozidlo aj na priechode pre chodcov. Ale to len v prípade, že ide o "zastavenie vozidla" a nie "zastavenie". Medzi týmito dvoma pojmami je podstatný rozdiel.

"Zastavenie vozidla" znamená prerušenie jazdy z dôvodu nezávislého od vôle vodiča, teda sem spadá tiež zastavenie na križovatke z dôvodu prednosti v jazde. V takomto prípade vodič na priechode pre chodcov zastaviť vozidlo môže.

"Zastavenie" slúži na nastúpenie určitých osôb, či ich vystúpenie, prípadne vykládku/nakládku tovaru. Vtedy zastavenie na priechode pre chodcov nie je povolené.

Vzniknúť môže tiež situácia, kedy na takejto križovatke za sebou stoja viaceré autá. Je v takomto prípade povinnosťou každého vozidla v poradí na "STOPke" zastaviť?

Na otázku poskytol odpoveď policajný viceprezident Ľubomír Ábel vo svojom videu zo série Ábeloviek, zverejnenom na facebookovej stránke Polície Slovenskej republiky.

Podľa videa a slov Ábela teda vyplýva, že v prípade, ak je na križovatku a premávku dostatočný rozhľad, nemusí každý vodič v poradí za stojacim vozidlom taktiež zastaviť na tejto "STOPke".

Archív HN

​Avšak to len za predpokladu, že dopravná značka "STOP, daj prednosť v jazde" nie je doplnená napríklad o vodorovné značenie (V 5a,b,c). Ak áno, tak je každý v poradí povinný zastaviť vozidlo a až následne pokračovať v jazde.

Ak vodič v prípade povinnosti nezastaví na "STOPku", môže ho polícia pokutovať sumou až 50 eur.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 10:33