StoryEditor

Častá chyba vodičov. Kedy sa v križovatke môžeme otáčať?

22.11.2017, 13:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Otáčanie v križovatke sa v autoškolách nejako zvlášť nepreberá. To je však zle a množstvo motoristov tak nevie, kedy a kde si to môže dovoliť.

V zákone otáčanie síce podchytené je, ale niektoré pravidlá a povinnosti z hlavy časom vypadnú. Keď nejazdíte vo veľkých mestách, pri príchode do veľkého mesta na to ani nepomyslíte.

Nie je preto na škodu si to zopakovať, prípadne vysvetliť. Kedy je možné sa v križovatke otočiť?

Nie je križovatka, ako križovatka

Zo zákona vyplýva, že križovatkou sa rozumie také miesto, kde sa cesty pretínajú, alebo spájajú. Križovatky by sme mohli rozdeliť z viacerých hľadísk. Najdôležitejšie je pre nás momentálne hľadisko podľa organizácie dopravy.

Prvou skupinou sú neriadené a neorganizované križovatky (platí pravidlo pravej ruky - to mnoho vodičov aj tak nepozná a ani len netuší, čo to je), druhou skupinou sú križovatky upravené dopravným značením a treťou skupinou sú križovatky riadené buď svetelnou signalizáciu alebo policajtom.

Aj z neriadenej križovatky či z križovatky upravenej dopravným značením sa môže rázom stať križovatka, ktorá je riadená. Postaví sa do nej policajt a už sú jeho pokyny nadradené značkám a pravidlám. Rovnako, ak na svetelnej križovatke bliká oranžové svetlo, platia v nej značky alebo zaužívané predpisy.

Vodorovná a zvislá dopravná značka upravujúca spôsob jazdy cez križovatku. TopSpeed

​Ako to teda je s otáčaním? V bežnej križovatke bez značiek či so značkami sa otáčať môžete, ak to nie je zakázané dopravnou značkou. Ale pozor, existujú výnimky, kedy to nie je možné. Ide o križovatky s riadenou premávkou.

Na nich sa môžete otáčať len vtedy, ak to umožňuje dopravné značenie alebo dopravné zariadenie (zvislá dopravná značka, vodorovná dopravná značka, znak na semafore a podobne), poprípade na pokyn policajta.

Zatiaľ to nie je také komplikované na pochopenie. Zvislá dopravná značka "Zákaz otáčania" môže byť však doplnená o rôzne dodatkové značky, napríklad s časovými, alebo váhovými obmedzeniami.

Pri vypnutej križovatke si dajte pozor na dopravné značky

Vyššie som spomenul, že sa zo svetelnej križovatky môže stať križovatka neriadená. Mnohí ste to možno automaticky pochopili tak, že keď bliká oranžová alebo nesvieti nič, môžete sa v inak svetelnej križovatke otočiť.

V podstate áno, ale... Tiež táto problematika nie je úplne jednoduchá. Väčšina svetelných križovatiek má v sebe zakomponované odbočovacie a priebežné jazdné pruhy.

Tie sú pred hranicou križovatky vyznačené zvislým a vodorovným dopravným značením, ktoré upravujú reálny spôsob jazdy cez križovatku. Odbočovací pruh zvyčajne znázorňuje smerová šípka iba na odbočenie. A nie aj na otáčanie. Čiže ak sa v takomto mieste otočíte, tiež porušujete predpisy a hrozí vám za to pokuta. Tá môže byť až 50 eur.

Zhrnutie

  • otáčať sa môžete v neriadenej križovatke (so značkami, bez značiek), ak to značenie výslovne nezakazuje
  • v riadenej križovatke sa otáčať nemôžete (semafor a policajt)
  • vo vypnutej svetelnej križovatke sa otáčať môžete, ale len v určitých prípadoch
  • výška pokuty - 50 eur

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-11 18:15:52 - Feat.: - Title: Požiar poškodil vozovku diaľnice D1 pred zjazdom na Hendrichovce 02 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 03 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 04 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
12. apríl 2024 00:03