StoryEditor

Ako skladovať pneumatiky auta mimo sezóny? Poradíme vám

07.11.2017, 12:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Prinášame vám pár tipov, ako sa pri rýchlej kúpe pneumatík vyhnúť problémom a ako ich správne skladovať.

Zima sa nezadržateľne blíži. Väčšina dospelých pritom vníma november ako „mesiac prezúvania“. Začínate panikáriť, pretože ste si uvedomili, že vaše zimné pneumatiky sú zjazdené a jazdu s nimi už nechcete riskovať?

V dobe internetu a prepravných služieb žiadny problém. Dnes objednáte, pozajtra máte doma. Lenže podľa odborníkov nestačí len vybrať správnu veľkosť ráfiku. Auto je totiž nastavené na použitie konkrétnych typov pneumatík. Keď dostane iné, môže to ovplyvniť správanie elektroniky.

„Zimné obutie je mäkšie, dezén sa pri jazde viac deformuje, hlavne v zákrutách a pri brzdení či akcelerácii,“ vysvetľuje Karol Starý zo Škoda Auto. Pri prezúvaní pneumatík s výrazne iným deformačných správaním dostávajú senzory „falošné“ dáta a auto tak môže reagovať predčasne, alebo naopak neskoro.

Archív HN

​A to môže byť bezpečnostný problém. Pri nákupe je preto veľmi dôležité dodržať presnú špecifikáciu pneumatík a diskov. Nielen typové označenie, ale aj všetky rýchlostné a hmotnostné indexy. Kde sa dozviete ten správny údaj? Nájdete ho v dokumentácii svojho vozidla, prípadne ho zistíte u výrobcu.

Pri objednávaní dajte prednosť e-shopom, v ktorých podľa spomínaných parametrov nakúpite, teda neponúknu vám model len podľa šírky, priemeru a ročného obdobia, ale uvedú aj hodnoty indexov.

Kedy sú gumy staré?

"Kúpil som pneumatiky cez internetový obchod. Keď som ich však vybalil, zistil som podľa označenia, že sú staré. Vyrobené boli pred viac ako rokom. Také nechcem, preto som sa ich rozhodol vrátiť," posťažoval sa redakcii iDnes.cz čitateľ z Kolína.

Sú ročné pneumatiky naozaj zlé? Podľa informácie výrobcu Michelin a Continental sa vodiči často domnievajú, že ak nedostanú pneumatiky vyrobené v roku zakúpenia, dostávajú nekvalitný a starý tovar. Ak sú však pneumatiky správne skladované, ich životnosť je dlhšia ako päť rokov. Až potom dochádza k zhoršeniu ich vlastností.

Takže ročné pneumatiky rozhodne nie sú "po záruke", ale možno pochopiť vodiča, ktorý chce gumy čo najčerstvejšie, aby mu dlho vydržali.

​Ako je to v takom prípade s platením za prepravu pneumatík na vrátenie? Ako pri každom internetovom nákupe máte právo do 14 dní od obdržania tovaru odstúpiť od zmluvy a do ďalších 14 dní poslať vec obchodníkovi späť.

Za pneumatiky vám obchod vráti peniaze, dopravu však v tomto prípade platíte vy. Keby nešlo o vrátenie, ale o reklamáciu chybného tovaru, platil by predajca aj odvoz.

Nastojato, či naležato?

Keď zložíte letné a obujete zimné gumy, musíte tie druhé uskladniť. Ak máte k dispozícii skladovacie priestory, je ideálne uložiť pneumatiky na diskoch naležato, do špeciálneho stojana či do políc, najlepšie len dve na seba.

Ak prezúvate len gumy, potom pneumatiky bez diskov stavajte nastojato. Aspoň tak to odporúčajú odborníci v pneuservisoch. Hovoria tiež, že pneumatiky by ste mali každý mesiac pootočiť, aby sa nedeformovali.

iDnes.cz

​Pre skladovanie pneumatík je ideálny suchý priestor so stálou teplotou. Nevhodná je teda plechová garáž, kde je v zime chvíľu teplo, chvíľu mráz a v lete neskutočné teplo. Nič z toho totiž nerobí pneumatikám dobre.

Že taký priestor nemáte? V tom prípade sa môžete obrátiť priamo na pneuservis a uskladniť gumy tam. Samozrejme za to zaplatíte. Nezabudnite tiež overiť si, že servis neskladuje vaše pneumatiky v tej zakázanej plechovej garáži, kde sa neustále strieda teplo a chlad.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 09:01