Pexels
StoryEditor

Aj za malé „ťuknutie“ na parkovisku prídete o vodičák. Stačí ak spanikárite a ujdete

04.09.2017, 14:00
Autor:
rperpe
V prípade, že ste na parkovisku narazili do iného vozidla či napríklad plotu, ste povinný splniť niekoľko povinností.

Zdá sa, že čím je automobilov viac, tým menej sa stavia nových parkovísk. Ak už sa nejaké postavia, parkovacie miesta na nich sú tak úzke, že neskúsený vodič môže mať veľký problém sem zaparkovať.

Následkom toho môže okolité auto nechtiac oškrieť. Podpísať sa na tom môže tiež únava či jednoducho nepozornosť. Veľa ľudí však zabúda, že aj kvôli týmto situáciám si platíme povinné zmluvné poistenie.

Problém často býva pri hľadaní majiteľa auta, človek predsa len nemá čas stáť na parkovisku niekoľko hodín. Riešením môže byť napríklad lístok s telefónnym číslom za stieračom, no ani to nemusí byť práve rozumná možnosť. Môže ho zničiť dážď či vietor.


Majiteľa skúste nechať vyhľadať pomocou infostánka v nákupnom centre, alebo zavolajte na číslo 158. Polícia Slovenskej republiky na svojej facebookovej stránke uviedla aj niekoľko zákonom stanovených povinností, ktoré ste pri takejto udalosti povinný splniť.

  1. bezodkladne zastaviť vozidlo,
  2. preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi udalosti v cestnej premávke,
  3. poskytnúť údaje o poistení vozidla,
  4. vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie úhrady, vzniknutej škody podľa osobitného predpisu,
  5. zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky,
  6. urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky.

Rozhodne neodporúčame opúšťať miesto takejto udalosti. V prípade že z miesta odídete, vec bude po oznámení polícii kvalifikovaná ako dopravná nehoda a zároveň je takéto konanie považované za porušenie zákona o cestnej premávke závažným spôsobom.

Hrozí vám následne nielen pokuta od 300 do 1 300 eur, ale tiež zákaz činnosti viesť motorové vozidlo na 12 až 60 mesiacov.

​Platí teda, že ak sa vám nešťastne podarí oškrieť iné vozidlo napríklad na parkovisku v obchodnom centre, pokúste sa vyhľadať majiteľa pomocou infocentra. Ak to bude neúspešné, privolajte na miesto políciu.

Opustenie miesta vás môže vyjsť poriadne draho a to hlavne vodičov z povolania. Všetko kvôli kolízii a poškodeniu, ktoré dokáže vybaviť poisťovňa.

01 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov 02 - Modified: 2024-04-13 13:44:42 - Feat.: - Title: Muž polial benzínom a zapálil jednu z brán pri Úrade vlády. Ku skutku sa priznal, teraz čelí obvineniu 03 - Modified: 2024-04-13 08:44:53 - Feat.: - Title: Po útoku nožom v Sydney zahynulo päť ľudí. Útočník je mŕtvy, oznámila polícia 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. apríl 2024 18:59