Flickr
StoryEditor

Telo nás únavou informuje, že nie je v pohode. Pomáha odpočinok alebo tiež džús

01.08.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Prečo existuje únava a bolesť? Doktorka Miroslava Navrátilová pripomína, že to rozhodne nie sú bezvýznamné syndrómy. Informujú nás, že s telom nie je niečo v poriadku.

"Mnohé bolesti a únavu môžeme ovplyvniť. Nemali by sme ich zaháňať energetickým nápojom, ktorým po vypití tieto príznaky potlačíme. Hrozí totiž, že vo chvíli, keď účinok energetického drinku vyprchá, sme ešte unavenejší. Telo sa totiž nevracia do stavu pred konzumáciou energetického nápoja, ale je vyčerpanejšie o prekonané zaťaženie srdca a zvýšený krvný tlak. U vodiča to potom pokojne môže znamenať mikrospánok a nehodu," upozorňuje doktorka Navrátilová.

Asi najväčším prírodným "energetickým nápojom" je podľa nej odpočinok. A ak si človek nemôže na chvíľu napríklad ľahnúť, odporúča napríklad otvoriť si okno a dostatočne piť, a to nápoje, ktoré nás neodvodňujú, ale naopak vodu dodávajú. Z čajov dehydratuje zelený a čierny čaj, takže lepšie budú ovocné čaje. Potom minerálne vody, a keď nie sú k dispozícii, postačí aj obyčajná voda, do ktorej si môžeme odkvapkať citrón. "Alebo voda so sirupom. Ja už mám za 28 rokov praxe odpozorované, že ak si niekto objednáva nealkoholické pitie v reštaurácii, často chce neperlivú a nesladenú vodu. Pre unavených ľudí to ale nie je príliš vhodné. Únava totiž môže byť tiež spôsobená zníženou hladinou cukru, takže v tej chvíli práve sladenú vodu napríklad spomínaným sirupom potrebuje," hovorí lekárka a dodáva: "Čo chcem zdôrazniť: základným energetickým zdrojom pre mozog sú cukry. Hematoencefalickou bariérou, ktorá oddeľuje mozog od cievneho systému v tele a umožňuje transport látok medzi mozgovým tkanivom a krvou, totiž neprejdú ani bielkoviny, ani tuky, iba cukry," pripomína brnenská internistka.

Za najväčšie prírodné energetické nakopnutie ale považuje džús z odšťavovača z jabĺk, pomarančov, citrónov či grepov, ale napríklad aj mrkvy a červenej repy. Skombinovať sa dá podľa chuti ovocie i zelenina. "V takom džúse je veľké množstvo vitamínov a stopových prvkov, ktoré zanedbávame. A ak nie je k dispozícii odšťavovač, tak môžeme ovocie alebo zeleninu vymačkať, prípadne jednoducho zjesť," uzatvára Miroslava Navrátilová.

01 - Modified: 2024-05-02 17:00:00 - Feat.: - Title: Magický a ozdravný plameň sviečky: Stojí za to vyskúšať túto terapiu ​ 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Vytvorte si svoju vlastnú „modrú zónu“. Prinášame tipy, ako si môžete predĺžiť život 03 - Modified: 2024-04-29 13:17:08 - Feat.: - Title: Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi 04 - Modified: 2024-04-29 05:39:16 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, horúčku môžete poraziť aj bez chemikálii. Zistite ako! 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
02. máj 2024 21:29