StoryEditor

Nový trend. Cvič, dokým ti nie je na umretie, radí „health goth“

18.03.2015, 13:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Temnota, zlosť, fetišistické prvky, nadšenie pre šport a vyvážená strava, to všetko ide prekvapivo dobre dohromady. Môže za to horúci trend "health goth", ktorý ukazuje, že vo fitku to môže vyzerať aj inak, než sme zvyknutí. A že zdravý životný štýl sa hodí pre všetkých - dokonca aj pre gotikov.

Predstavte si bežné fitnes centrum plné bledých, potetovaných, čiernovlasých ľudí v okovaných topánkach, oblečení z čiernej sieťoviny alebo v dresoch s odvážnymi prestrihmi. Zo slúchadiel im nekričí Taylor Swift, ale death metal, temná industriálna hudba alebo starí dobrí Nine Inch Nails. A nikto, ale naozaj nikto sa neusmieva. Takto nejako to vyzerá, keď sa v posilňovni zídu zástancovia hnutia prezývaného "health goth", ktoré sa v Spojených štátoch - a nielen tam - z okrajového trendu postupne stáva mainstreamovou záležitosťou, na ktorú má názor snáď každý, kto sa zaujíma o módu, cvičenie, zdravé stravovanie a vôbec otázky životného štýlu.



Kolekcia návrhára Alexandra Wanga pre značku H&M na sezónu jeseň/zima 2014
bola inšpirovaná trendom "health goth". Snímka: Tomáš Thurzo pre HN

    

Temnota ako motivácia
To všetko k danému hnutiu patrí. Spája v sebe totiž elementy takzvanej gotickej subkultúry, ktorá má charakteristický štýl (prevažujúca čierna farba a veľa fetišistických prvkov) aj náhľad na život (pesimistický a temný) s nadšením pre fitness a nutrične vyváženú stravu. Znie to ako paradox, ale podľa portlandských muzikantov Mikea Grabarka a Jeremyho Scotta do seba všetko zapadá. Zakladatelia facebookovej stránky Health Goth, ktorá celú vlnu odštartovala, si myslia, že "fitká" by už nemali byť vyhradené len pre určitú komunitu a že by sa mali otvoriť aj subkultúram. Pohŕdajú návštevníkmi posilňovní, ktorí sa chodia len okukovať v zrkadle a počúvajú pri tom veselé disco pesničky. O najlepšiu motiváciu sa podľa nich postará to negatívne, či už je to vlastná zlosť alebo napríklad hudba, ktorá v sebe má zdravú dávku agresie.

Hudobný producent Johnny Love, ktorý patrí medzi najväčších propagátorov trendu, ide ešte ďalej - svojim nasledovníkom radí, aby k cvičeniu pristupovali svedomito a boli sami k sebe tvrdí. "Cvič, kým ti nie je na zomretie," nabáda ich v pamflete, ktorý prekrstil na "Fitness bibliu pre priaznivcov health goth." A dodáva, že je potrebné sa takpovediac zničiť: keby len preto, aby sme vyzerali sexy v koženom postroji.


Móda podľa Matrixu
Fetišistické módne prvky k trendu neodmysliteľne patria, ale čím väčšiu skupinu ľudí zasahuje, tým menej prísny je dress code. Podľa britskeho magazínu Marie Claire k nemu patria "dlhé mikiny, sieťovina, látky s mokrým efektom aj doplnky z plexiskla. V strede pozornosti je čierna, ale môžete pridať aj strieborné a biele detaily, ktoré sa postarajú o futuristický nádych." V kombinácii temného novogotického vzhľadu a pohodlného športového obliekania si podľa magazínu to svoje môže nájsť každý, kto sa zaujíma o najhorúcejšie trendy v móde. "Do svojho každodenného štýlu môžete zapojiť napríklad tenisky s modernou technológiou, metalický make-up či tričká s panelmi zo sieťoviny."

Pre inšpiráciu sa pozrite na filmovú trilógiu Matrix alebo na typický štýl módnych návrhárov Nasira Mazhara, Ricka Owensa a Alexandra Wanga. Tretí menovaný patrí medzi najväčšie "zvieratá" súčasnej módy, triafa sa totiž presne do toho, čo spotrebitelia chcú: tvorí praktickú, funkčnú a trochu temnú atletickú módu, ktorá je zároveň dosť luxusná a sexy, aby ste v nej mohli vyraziť aj na večierok. Klasický príklad? Jeho minuloročná kolekcia pre reťazec H&M. Práve "háemko" aj ďalšie bežne dostupné značky dokážu uspokojiť potrebu tých, pre ktorých sa hnutie "health goth" skutočne stalo životným štýlom, ale aj tých, ktorí si od neho len požičiavajú nápady. Klasikou už je provokatívna newyorská značka Hood by Air, vhodné kúsky sa nájdu aj u firiem adidas a Nike. Na obtiaž nie sú ani doplnky inšpirované punkom alebo fetišistickou a BDSM subkultúrou.


Marie Barvínková, idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-16 16:43:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna na maxime voči doláru, obchodovanie však bolo pokojné
01 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Piesne sa v posledných rokoch zásadne zmenili. Majú jednoduchšie texty, sú negatívnejšie a sebeckejšie, zistila štúdia 04 - Modified: 2024-03-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Na TikToku sa šíri antifeministický trend. Ženy by sa podľa neho mali len starať o mužov a domácnosť, nič iné 05 - Modified: 2024-03-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Večierka o deviatej je novým trendom medzi mladými. Spánok je pre nich omnoho dôležitejší než párty do rána
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 20:07