StoryEditor

Už len krôčik. A máme v rukách takmer neobmedzený zdroj energie, hovorí fyzik

06.02.2024, 00:00

Fyzik Radomír Pánek v rozhovore pre magazín Víkend DNES hovorí:

  • Ako funguje jadrová fúzia.
  • Čo je tokamak a či je toto zariadenie bezpečné.
  • A čo stále bráni tomu, aby ľudstvo spravilo energetický skok od uhlia a ropy ďalej.

Mal by to byť nevyčerpateľný zdroj energie blízkej budúcnosti. Hovorí sa tomu jadrová fúzia a český vedec Radomír Pánek stál na čele európskeho konzorcia päťtisíc expertov, ktorí tento sen celých generácií fyzikov majú uviesť do života. Fyzik vysvetľuje, čo k tomu chýba.

VIDEO: Je jadrová fúzia budúcnosťou čistej energie?

Čo je to jadrová fúzia? Dá sa to vysvetliť tak, aby to pochopil aj laik?

Jadrová fúzia je prirodzeným zdrojom energie celého vesmíru, prebieha vo všetkých hviezdach vrátane Slnka. Jadrovou fúziou vznikajú z ľahkých atómov ťažšie chemické prvky, pritom sa uvoľňuje veľké množstvo energie.

Je to vlastne opačný proces, než akým získavame energiu z jadra v súčasných jadrových elektrárňach. V nich štiepime urán a z toho získavame energiu. Pri fúznej reakcii, ktorá je v mnohých ohľadoch oveľa výhodnejšia, musíme prinútiť jadrá atómov, aby sa zlúčili. A v tom je práve problém.

image

Úspech amerických vedcov. Zopakovali prelomový experiment v jadrovej fúzii

Prečo?

Pretože jadrá atómov majú kladný náboj, a preto sa odpudzujú. Aby sme dosiahli ich zlúčenie, musíme ich dokázať priblížiť k sebe natoľko, aby prevážila príťažlivá jadrová sila nad tou elektrickou odpudivou. Na to im musíme udeliť voči sebe dostatočnú rýchlosť alebo energiu.

Vy ste mali byť mojím učiteľom fyziky! Asi už tuším, kde je problém: tej energie tam musíte dodať viac, než koľko jej získate?

Áno, v súčasnosti to tak platí. Našou úlohou je rozvinúť tú technológiu natoľko, aby to bolo naopak, aby sme energiu začali získavať.

A to je reálne?

Určite! Ako som povedal, vo vesmíre to funguje miliardy rokov, pravda, v oveľa väčšom meradle. V tom je to. Hviezdy sú v podstate obrovské gule plynu zahriateho na extrémnu teplotu, ktorému sa hovorí plazma – ide o štvrté skupenstvo hmoty. Superhorúca plazma je držaná pohromade pomocou gravitačnej sily, ktorá ich dokáže uprostred stlačiť tak, aby sa v ňom vytvorila vysoká hustota a teplota a tým došlo k zapáleniu a horeniu termonukleárnej fúznej reakcie.

Ak chceme niečo podobné vytvoriť v pozemských podmienkach, nemôžeme využiť gravitačnú silu, musíme si poradiť inak. Preto nie je možné vyrobiť malý fúzny zdroj poháňajúci napríklad auto, ale výrazne energeticky ziskový bude až dostatočne veľký fúzny reaktor, ktorý bude mať výkon na úrovni dnešnej jadrovej elektrárne.

Kto ho postaví, keď nikto nevie, či to bude fungovať?

Niečo vám ukážem. (Na monitore počí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-07 13:16:38 - Feat.: 0 - Title: Úspech amerických vedcov. Zopakovali prelomový experiment v jadrovej fúzii 02 - Modified: 2023-06-07 08:12:57 - Feat.: 1 - Title: Rozhovor: Spoliehať sa v priemysle na obnoviteľné zdroje asi nie je riešenie 03 - Modified: 2023-12-01 10:38:58 - Feat.: 1 - Title: Japonsko začalo prevádzku najväčšieho súčasného pokusného fúzneho reaktora, môže byž zdrojom budúcnosti
01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-10 18:23:45 - Feat.: - Title: Vedci sa o to usilujú desaťročia. USA a Japonsko oznámili spoluprácu v oblasti jadrovej fúzie 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 15:00