Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Problémy so srdcom u domácich zvierat môžu byť spojené s variantom koronavírusu

23.03.2021, 15:05
Autor:
sansan
Domáce mačky a psy boli od koronavírusu z veľkej časti ušetrené. Nová predbežná štúdia však naznačuje, že to už nemusí platiť.

Zistilo sa, že malé množstvo zvierat, u ktorých sa vyvinuli problémy so srdcom, bolo tiež infikovaných britským variantom koronavírusu.

Treba podoknúť, že štúdia, ktorá ešte nebude publikovaná v recenzovanom časopise, ukazuje zatiaľ iba možnosť spojenia medzi problémami so srdcom u týchto zvierat a vírusom iba z malej veľkosti vzorky. Upozorňuje tým však veterinárnych lekárov, aby dávali pozor na vírus u zvierat s týmito príznakmi.

Iba zhoda okolností?

Štúdiu uskutočnilo niekoľko veterinárnych lekárov, ktorí sa zameriavajú na problémy srdca. Koncom minulého roka zaznamenali výrazný nárast prípadov typu zápalu srdca nazývaného myokarditída u mačiek aj psov.

„Hlásime náhly zvýšený počet domácich psov a mačiek s myokarditídou medzi decembrom 2020 a februárom 2021, s neočakávaným nárastom od 1,4 do 12,8 percenta,“ píše tím z Ralph Veterinary Referral Center (RVRC) v Londýne vo svojej štúdii dostupnej na portáli bioRxiv.

„Zdá sa, že tento náhly nárast prípadov napodobňoval krivku a časovú líniu ľudskej pandémie COVID-19 vo Veľkej Británii v dôsledku variantu B117, ktorý sa začal šíriť v polovici decembra a vrcholil koncom januára 2021 do polovice februára.“

Aj keď sa doteraz potvrdil iba obmedzený počet prípadov COVID-19 u domácich miláčikov, žiadne zo zvierat nemalo klasické príznaky, ako sú mierne problémy s trávením alebo dýchaním.

Ale nárast prípadov myokarditídy je prinajmenšom zaujímavou zhodou okolností. Týkal sa celkovo iba 18 zvierat, ale bolo to o 10-krát viac ako za bežné obdobie.

Prišli do kontaktu s pozitívnymi ľuďmi

Tím tiež zistil, že väčšina majiteľov a ošetrovateľov týchto zvierat mala príznaky koronavírusu 3 - 6 týždňov pred tým, ako ich domáce zvieratá ochoreli, a niektorí mali na túto chorobu pozitívny test.

„Vzhľadom na túto náhodu a zaujímavý súčasný vývoj myokarditídy u týchto domácich miláčikov a prepuknutie variantu B117 vo Veľkej Británii sme sa rozhodli vyšetriť infekciu koronavírusu u týchto zvierat,“ dodal tím.

Vedci odobrali vzorky krvi, rektálne a nosové výtery od šiestich mačiek a jedného psa, rovnako ako vzorky krvi od ďalších dvoch mačiek a dvoch psov na testovanie krvi na protilátky proti koronavírusu a výterov na časti samotného vírusu.

Päť zvierat bolo v kontakte s pozitívnym prípadom COVID-19, zatiaľ čo ostatné neboli známe. Zistilo sa, že všetky výtery z nosa boli negatívne, ale nízka hladina vírusu bola zistená u dvoch mačiek a jedného psa, zatiaľ čo u troch ďalších zvierat sa zistil pozitívny výsledok na protilátky.

„Zaujímavejšie je, že ak vezmeme do úvahy iba päť zvierat, u ktorých majiteľov sa potvrdil pozitívny test na  COVID-19, štyrom z nich sa tiež ukázal pozitívny výsledok,“ píše tím.

Ako sa už naznačilo, ide o veľmi malú štúdiu, štúdia ešte musí prejsť recenziou, dokonca aj vedci vyzývajú k opatrnosti.

„Nechceme zbytočne šíriť paniku, najmä preto, že v tejto chvíli máme silné podozrenie na prenos z človeka na domáce zviera, ale nie naopak - a nevieme to naisto. Ale veterinári by si toho mali byť vedomí preto, aby mohli začať testovať, ak majú podozrenie na potenciálny prípad infekciu koronavírusu,“ uviedol pre The Guardian hlavný autor štúdie a kardiológ RVRC, Luca Ferasin.

01 - Modified: 2024-04-20 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milovníčky mačiek zbystrite. Viete o týchto miláčikoch naozaj všetko? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-03-25 10:03:46 - Feat.: - Title: Psy chápu význam podstatných mien, zistil nový výskum 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 16:08