V 70. rokoch minulého storočia vedec kŕmil množstvom sodíka u potkanov, čo by bolo v prípade ľudí približne 500 gramov, uvádza Scientific American. Krvný tlak potkanov vzrástol a lekárska komunita zvýšila poplach kvôli soli. Odporúča sa, aby sme jedli len 2,3 gramov sodíka alebo približne jednu čajovú lyžičku soli za deň, ale jedlá v reštaurácii a spracované potraviny obsahujú také veľké množstvo sodíka, že len málo ľudí túto hranicu spĺňa. Štúdia z roku 2016 však naznačuje, že limity sú príliš prísne. Medzi jedincami, ktoré konzumujú veľké množstvo sodíka, zaznamenali výskyt kardiovaskulárnych problémov iba osoby s vysokým krvným tlakom. Ľudia, ktorí konzumovali najnižšie množstvo sodíka - či už mali alebo nemali vysoký krvný tlak - prekvapivo zaznamenali aj ďalšie kardiovaskulárne príhody a úmrtia.pxhere.com
StoryEditor

Slaná alchýmia. Oplatí sa priplatiť si za luxusnú soľ?

Soľ, rovnako ako cukor, občas nazývame aj bielym jedom. Lenže cukor sa momentálne dostáva do ešte temnejšieho kúta zdravotného pekla. Soľ však postupne vstáva z mŕtvych. Hlavne tá „zdravá“, kvalitná, s luxusnou cenou aj chuťou. Ale je to naozaj tak? Potrebujeme si skutočne priplatiť za soľ, ktorá deklaruje mimoriadne benefity a pôžitok?

Kamenná, morská, vákuovaná, technologicky upravená, rafinovaná alebo radšej panensky prírodná? Kto túži po tom, aby si posypal svoj pokrm niečím lepším, môže si vybrať ešte aj ružovú himalájsku, diamantovú, ajurvédsku zázračnú soľ alebo čiernu, vulkanickú, ktorá sa v Indii volá namak a chutí podobne ako síra.

Jedna z najdrahších solí sveta pochádza z Južnej Kórey. O niekoľkokrát praženej alebo pečenej bambusovej soli sa hovorí, že obsahuje osemdesiat minerálov a stopových prvkov, pomáha udržiavať v tele vyrovnané pH a je omnoho zdravšia ako tá morská. Vzniká v dutom bambusovom stvole, ktorý sa upchá ílom a následne zahrieva na veľmi vysokú teplotu, proces pečenia a zrenia trvá takmer tri roky. Íl údajne zo soli vytiahne nečistoty, bambus ju obohatí o minerály a vôňu jej dodá borovicové drevo, nad ktorým sa zahrieva. A koľko zaplatíte za kilogram tmavej zázračnej bambusovej soli so sladkastou, až údenou chuťou? Na Amazone sa dá zohnať už za 260 dolárov.

Supersoľ, alebo iba NaCl?
So všetkými druhmi (nielen) bieleho slaného prášku sa môžeme stretnúť pri domácom varení aj v špičkových reštauráciách. Mnohé sa predávajú cez e-shopy v oddeleniach superpotravín. „Himalájska soľ patrí k najčistejším druhom, a preto ňou aj solím. Ale superpotravina? Stále ide z 97 až 100 percent iba o NaCl, teda chlorid sodný,“ komentuje túto údajne zdravú soľ výživový špecialista Petr Havlíček, známy z programu Rozum v rúre, ktorý sa špecializuje na mýty o zdravých potravinách.

Aj pri ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-14 16:24:02 - Feat.: - Title: Jedna jednoduchá výmena stravy môže znížiť krvný tlak a riziko infarktu 02 - Modified: 2024-01-27 10:30:00 - Feat.: - Title: Profesorka z USA zistila, že čaj je najlepší so soľou. Ambasáda sa od nej musela dištancovať, aby si nepohnevali Britov 03 - Modified: 2023-11-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Ľudstvo narúša ďalší veľký pozemský cyklus a nikto o tom nehovorí, varujú vedci 04 - Modified: 2023-09-07 10:44:38 - Feat.: - Title: Ani málo, ani veľa: Viete, ako správne soliť, aby ste si neublížili? 05 - Modified: 2023-05-05 12:52:22 - Feat.: - Title: Ľudia si do svojej rannej kávy pridávajú soľ. Bizarný dôvod však má svoje vedecké vysvetlenie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 13:34