Icon Films Ltd.
StoryEditor

Záhada okolo Yetiho je vyriešená. Pozostatky podrobili analýze DNA

05.12.2017, 10:30
Autor:
sansan
Turisti v Tibete a Himalájach sa nemusia obávať obrovského Yetiho, ale radšej by si mali dávať pozor na medvede.

Analýza DNA z deviatich vzoriek, ktoré mali údajne pochádzať od "snežného muža", odhaľuje, že osem z nich patrí rôznym druhom medveďov, píše časopis Science.

Yeti je často znázornený ako obrovský, chlpatý tvor podobný ľudoopovi, ktorý sa potuluje po himalájskom území. Jeho údajné videnia v priebehu rokov, rovnako ako rozptýlené "pozostatky" v kláštoroch alebo držané šamanmi, naznačovali, že Yeti nie je len mýtická bytosť.

Ale veda túto teóriu doposiaľ nepodporila. Predchádzajúce genetické analýzy niekoľkých vzoriek vlasov zozbieraných v Indii a Bhutáne naznačili, že malý úsek ich mitochondriálnej DNA sa podobal na polárne medvede. Toto zistenie naznačilo, že predtým neznámy druh medveďa, pravdepodobne hybrid medzi polárnymi medveďmi a medveďmi hnedými, by sa mohol prechádzať po Himalájach, hovorí Charlotte Lindqvistová, evolučná biologička na Štátnej univerzite v New Yorku v Buffale.

Lindqvistová a jej kolegovia sa dôkladnejšie pozreli na mtDNA z množstva vzoriek predpokladaných yetiho pozostatkov. Niektoré získala, keď pracovala na dokumentárnom filme Yeti alebo nie? z roku 2016. Filmoví tvorcovia získali zub a vlasy z Tibetskej plošiny koncom 30-tych rokov 20. storočia, rovnako ako vzorku trusu od talianskeho horolezeckého múzea Reinholda Messnera v tyrolských Alpách.

Novšie vzorky zahŕňali vlasy zozbierané v Nepále kočovným pastierom a kosť z nohy, ktorú našiel duchovný liečiteľ v jaskyni v Tibete. Tím tiež analyzoval vzorky, ktoré boli nedávno zozbierané z niekoľkých poddruhov medveďov v tejto oblasti, vrátane medveďa himálajského hnedého, medveďa, tibetského hnedého a medveďa čierneho. Vedci analyzovali 24 vzoriek, z ktorých deväť údajne malo byť Yetiho.

Ukázalo sa, že z deviatich vzoriek osem patrí domorodým medveďom. Ďalšia vzorka pochádza od psa. Podobné štúdie vzoriek vlasov, ktoré mali patriť veľkému chlpatému hominidovi v Severnej Amerike - Sasquatchovi alebo tzv. Bigfootovi - odhalili, že tieto vlákna pochádzajú z medveďov, koní, psov a dokonca aj z človeka.

01 - Modified: 2017-10-20 13:46:52 - Feat.: 0 - Title: Podvod či realita? Záhadný Bigfoot dodnes máta ľudí
01 - Modified: 2020-01-07 10:11:46 - Feat.: - Title: Tento model štartoval v Škode éru SUV. Dnes je to tip na skvelé jazdené auto 02 - Modified: 2017-03-21 13:17:32 - Feat.: - Title: Model Škoda Yeti čoskoro skončí. Nahradí ho malý Kodiaq
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. máj 2024 01:52